Fler pojkar än flickor föds i Kina.

Ingen lag i Kina mot abort av flickfoster

Kina kommer inte att införa en planerad lag som skulle kriminalisera abort på grund av fostrets kön. I dag är det betydligt fler flickfoster som aborteras i Kina, men nu läggs lagförslaget på is, rapporterar den statskontrollerade tidningen China Daily på måndagen.

Lagförslaget presenterades för ungefär ett år sedan men den gångna helgen fattade Kinas lagstiftande kommitté beslut om att inte genomföra det.

Förslaget gick ut på att de föräldrar som gör abort på grund av barnets kön skulle straffas med uppåt tre års fängelse. Syftet var att komma åt den stora ojämlikheten i antal födda pojkar jämfört med födda flickor som uppstått i Kina de senaste 20 åren.

Ny familjepolitik infördes på 1980-talet
Skillnaden beror främst på den familjepolitik som infördes under 1980-talet och som gick ut på att en familj bara får ha ett barn. Lagen infördes för att hejda den väldiga befolkningsökningen.

Men lagen fick bland annat till resultat att många föräldrar började abortera flickfoster eftersom de hellre ville ha en pojke om de nu bra fick ha ett barn.

Utvecklingen gick så snabbt att i dagen Kina går det 119 pojkar på 100 födda flickor, vilket är en betydligt större skillnad än genomsnittet i världen och en obalans som hotar Kinas befolkningsstruktur i framtiden om den får fortsätta.

På landsbygden är skillnaden mellan pojkar och flickor ännu större.

”Svårt med lagens utformning”
Det var mot denna bakgrund som lagförslaget kom till. Men en talesperson för den lagstiftande kommittén säger att man inte lyckats komma överens om hur lagen ska utformas och flera experter i frågan har uttryckt att det måste vara varje kvinnas rätt att ta reda på fostrets kön.

Problemet med ojämn könsfördelning bland nyfödda barn är också på väg att bli ett mycket stort problem i Indien varnar FN i en rapport.

Forskare som publiceras i tidskriften The Lancet hävdar att en halv miljon flickfoster aborterats varje år på grund av sitt kön i Indien. Samma problem hotar också att uppstå i Sydkorea och Afghanistan, enligt FN-rapporten.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".