Ingen grupprättegång för fosterhemsbarn

Den stämningsansökan mot flera kommuner i Stockholms län som föreningen Stulen barndom lämnat in till Stockholms tingsrätt kommer inte att prövas. Det har tingsrätten beslutat.

Föreningen ville få en grupprättegång för 41 personer som varit fosterhemsplacerade från 50-talet och framåt.

Men projektledaren Peter Lindberg ger inte upp, föreningen kommer att driva ärendet vidare.

– Det är nästa myndighet vi går till och säger de nej så blir det nästa myndighet. Säger de nej där också blir det Europadomstolen. Jag hoppas att de säger nej i varenda myndighet i Sverige så att vi kan gå direkt till Europadomstolen och visa hur illa det här är, säger han.

Vill få skadeståndsanspråk prövade
Föreningen Stulen barndom anser att svenska kommuner brutit mot de mänskliga rättigheterna när de fattat beslut om att omhänderta barn.

I en första grupptalan vände sig 41 medlemmar till Stockholms tingsrätt för att få sina skadeståndsanspråk prövade.

Men på måndagen kom alltså beskedet att domstolen inte kommer att ta upp fallen. De enskilda fallen är alltför olika, skriver tingsrätten i sitt beslut.

Föreningen ger sig inte
Men föreningen Stulen barndom ger sig inte. Peter Lindberg tycker att kommunerna måste ta sitt ansvar för felaktiga beslut och fosterhemsplaceringar, även de som skedde för många år sedan.

– Vissa har blivit sexuellt utnyttjade, slagna och sparkade. Man har till och med slagit ihjäl fosterbarn och gjort vissa handikappade för livet.

– Det är en sak att det skett i det förgångna men man måste också göra upp med det förgångna och inte tro att man kan strunta i det för att det i dag finns andra politiker. Man måste ta ett ansvar för det som har hänt, säger han.

Skadeståndsanspråk drivs vidare
Skadeståndsanspråken mot kommunerna i Stockholmsområdet kommer att drivas vidare, och liknande processer planeras nu i Skåne och i Göteborg. Det är viktigt att fosterhems-placeringarna blir rättsprocesser, tycker Peter Lindberg’.

– Det är så mycket folk som mår dåligt idag, som har blivit illa behandlade. Det är skrämmande vilken utveckling vi har i Sverige, och det måste vi stoppa. Det är människor vi hanterar, inte djur.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".