Fem kidnappade släpptes i Afghanistan

Förhandlingar mellan talibaner och byäldste ledde till att fem kidnappade hälsovårdsarbetare i Afghanistan blev frisläppta. Två av de släppta var läkare anställda av Svenska Afghanistankommittén.

– Det är förstås väldigt skönt att det fick den här upplösningen. Vi var ju faktiskt ganska förhoppningsfulla om att det var så här det skulle kunna gå. Vi etablerade ju rätt så snabbt kontakt med gruppen som hade kidnappat dem, säger Bengt Kristiansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén.

Kan du berätta om hur de här förhandlingarna gick till?

– Vi fick hjälp av lokalbefolkningen genom att de i hela den dalgång där detta hände samlade ihop sina äldre män, råden som de kallas, och de etablerade kontakt med förövarna och gjorde klart hur viktig den insats som Svenska Afghanistankommittén gör är för lokalbefolkningen. På det sättet kunde man neutralisera den fara som i grunden hotade.

Fördes bort av talibaner
De fem frisläppta är alla afghanska medborgare och fördes bort av talibaner när de befann sig i den fattiga, nordöstra provinsen Nuristan i lördags.

Men efter förhandlingar där byäldste alltså ska ha spelat en avgörande roll släpptes de.

Skärpta säkerhetsrutiner
Svenska Afghanistankommittén som har 7 000 lokalanställda som jobbar tillsammans med bland andra 15 svenskar på plats i Afghanistan, skärper nu sina säkerhetsrutiner för personalen.

– Vi kan behöva vara fler när vi är ute, vi kan behöva ha fler bilar och vi kan kanske behöva förankra våra lokala förflyttningar på ett annat sätt med bybefolkningen till exempel, säger Bengt Kristiansson.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".