Afganistans vicepresident mördad

Afghanistans vicepresident har mördats i huvudstaden Kabul. Han dödades av två beväpnade män, som sköt över 30 skott mot hans bil. Hans chaufför omkom också, men mördarna lyckades undkomma.
Vicepresident Abdul Qadir sköts ihjäl utanför sitt kontor mitt i Kabul under lördagen. Två beväpnade män konfronterade honom när han satt i sin bil och de avlossade över 30 skott. Hans chaufför omkom också, men mördarna lyckades undkomma. Även minister Abdul Qadir tjänstgjorde också som minister för offentliga projekt. Han lockades till Kabul för att ingå i president Hamid Karzais etniskt mödosamt balanserade regering. Han var en av de mäktigaste och mest kända krigsherrerna i Afganistan, och tillhörde folkgruppen pashtunerna i östra Afganistan. Abdul Qadir hade varit guvernör i Jalalabad. Våldsdrabbad regering Hamid Karzais regering har blivit offer för våld tidigare. I vintras dödades flera människor i samband med ett mordförsök på dåvarande inrikesministern Qanoni. Kort dessförinnan hade luftfartsministern Abdul Rahman mördats under mystiska omständigheter på Kabuls flygplats. Medlemmar av den internationella säkerhetsstyrkan är nu med och utreder mordet på Abdul Qadir, ett mord som är ännu ett exempel på att Afganistan har långt kvar till stabilitet.
Nils Horner, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".