Polisens bombtekniker tar bort den misstänkta laddningen.

Tenstabomben innehöll sprängmedel

Utredningen av söndagens bombdrama i Stockholmsförorten Tensta fortsätter. Polisen har nu funnit att det bälte som spändes fast på en 28-årig man innehöll riktigt sprängmedel. Tre personer har anhållits, varav två i sin frånvaro.

Diana Sundin på Västerortspolisen i Stockholm var bland de första på plats och hon beskriver hur hon först såg anordningen med sprängmedel.

– Mannen hade ett bälte på sig som var sju till tio centimeter brett, det var lite svårt att avgöra. På bältet satt en låda som var tio till tolv centimeter i kvadrat och från den här anordningen gick det sladdar till någon form av utlösare som han hade med sig, berättar hon.

Riktig sprängladdning
Polisens tekniker har kommit fram till att det var en riktig sprängladdning som spänts fast på den 28-årige mannen i Tensta.

Hur den fungerar och om den faktiskt hade kunnat explodera är inte klart. Diana Sundin säger att teknikerna arbetar med bomben och att de har låst in sig i ett bergrum där de ska plocka ner den i beståndsdelar.

Polisen räknar med att det tar den här veckan ut att plocka isär sprängladdningen som sker inne i ett bergrum.

Det var på söndagsförmiddagen som en man larmade polisen om att han kidnappats och sedan försetts med ett bälte med en sprängladdning. Det dröjde sex timmar innan polisen kunde ta bort bältet.

Tre män har anhållits
Tre män har anhållits misstänkta för människorov, två av dem är anhållna i sin frånvaro och söks av polisen.

Polisen har ännu inte fått något motiv till gärningen, men fortsätter sina förhör med den man som gripits och med 29-åringen.

Letar ledtrådar i lägenheten
Polisen letar också ledtrådar i den lägenhet där mannen hållits fången.

– Vi undersöker nu vem som äger den lägenhet där han säger sig ha varit fången och om det är någon som är känd av oss inom polisen sedan tidigare, säger Diana Sundin på Västerortspolisen.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

I samarbete med Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".