Blodsugande mygga.

Olidlig myggplåga vid Dalälven

Myggplågan i Österfärnebo och Gysinge vid nedre Dalälven har den här sommaren återvänt med full kraft. Nu startar de boende i Gysinge en namninsamling med krav om att myggbekämpa också området inne i Färnebo nationalpark.

Åttaårige Melker Lundén är en av dem som bor i området.

– Det är mycket mygg och det går inte att sitta ute, berättar han. 

Vad tycker du om det?

– Jag tycker inte att det är kul och jag vill vara ute mer.

Det var allt regnande i maj som gav många vattenpölar där myggorna kunde växa till sig. Nu är det en riktig myggplåga, inte minst i nationalparksområdet i nedre Dalälven där det inte sker någon myggbekämpning.

Familjen Lundén bor idylliskt vid vattnet på Mattön.

– Just nu är det väldigt mycket, det går inte att vistas ute på kvällarna. Man gör det man ska under dagtid sen får man gå in på kvällarna, säger Rolf Lundén.

Hur känns det?

– Det är tråkigt när det är fina sommarkvällar och man har mycket att göra och vill vara ute. Det förstör mycket.

Vad händer om man går ut på kvällarna?

– Det är tusentals mygg runt omkring direkt, det är olidligt.

Nu ska de boende i Gysinge starta en namninsamling. Kravet är att det besprutas med myggiftet BTI också inne i Färnebo nationalpark.

En sådan ansökan ska också projektet biologisk myggkontroll göra inför nästa år. Om det blir myggbekämpning i nationalparken bestämmer kemikalieinspektionen. Rolf Lundén hoppas att myndigheterna lyssnar på befolkningen i Gysinge.

– Man önskar att det skulle göras en bekämpning av närområdena även inne i parken, så att det blir drägligt att leva här, säger han. 

Martin Hult, SR Gävleborg
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".