Thailändska framgångar mot aids

På söndag börjar den stora internationella aids-konferensen i Barcelona. Inför konferensen har många rapporter publicerats om risken av en explosiv ökning av aids-epidemin. Men det finns länder som minskat smittspridningen. Thailand och Kambodja har haft framgångar.
”Välkommen, kom till mig, jag skall ta hand om dig, jag är bäst, number one”, barflickorna överröstar varandra i jakten på kunder när kvällen börjar i Bangkoks nöjeskvarter. Få länder i världen har mera prostitution än Bangkok, en härd för spridningen av hiv och aids. Statistiken berättar att drygt 25 000 människor får hiv i Thailand varje år. Information till prostituerade Ändå har Thailand haft framgång i kampen mot smittspridningen. Det säger Tony Lisle. Han leder FN:s arbete mot hiv och aids i Sydostasien och Stillahavsområdet. – Thailand har haft det mest effektiva svaret på aids-hotet bland länderna i Sydostasien. Nu är risken att man slår sig till ro, medan viruset hittar nya spridningsvägar, anser Tony Lisle. – Det är bland de prostituerade som man har nått det bästa resultatet. Informationen om aids-faran, och bruket av kondomer har trängt ut bland de prostituerade säger Tony Lisle. Kräver kondom 80 procent av de etablerade sexarbetarna, som de kallas, kräver kondom. Det är en hög siffra. Men nu ökar hiv bland sprutnarkomaner lavinartat. Också ungdomars sexvanor höjer risken för spridning av hiv. Sex bland homosexuella män är en tabubelagd smittkälla här, som i många andra länder i Asien. – I Kambodja har arbetet mot hiv och aids också gett goda resultat. Antalet smittade går ner kraftigt. Regering och myndigheter har tagit aids-hotet på stort allvar. Kanske gör Kambodjas blodiga historia att människor ser faran, säger Tony Lisle. Stora problem väntas i Kina, Indien och Indonesien I andra länder som Vietnam och Burma saknar det förebyggande arbetet resurser. En aids-epidemi hotar. Tony Lisle ger ett exempel. I Mandalay, Burmas nästa största stad är 50 procent av alla sprutnarkomaner hiv-smittade. Men de stora aids-bomberna tickar i jätteländerna Indien och Kina.Och i Indonesien. I Indonesien var hiv och aids ett i stort sett okänt problem för några år sedan. Nu sprids hiv snabbt bland sprutnarkomaner och prostituerade, i ett av världens folkrikaste länder. – Aids-epidemin går att hejda, men det kräver stora resurser, säger Tony Lisle.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".