Arbetet låg nere på Saab.

Biltillverkningen stannade av

På måndag eftermiddag stannade GM:s tre svenska fabriker. Berörda fack protesterade mot att företagsledningen inte vill informera de anställda om i vilka länder som framtidens produktion hamnar.

Paul Åkerlund, IF Metalls klubbordförande på GM-ägda Saab Automobile i Trollhättan, har tröttnat på att GM-fabrikerna inbördes tvingas tävla för att få tillverka av framtidens bilar.

– Att hålla på att försöka ställa arbetare mot arbetare och tjänstemän mot tjänstemän och hålla på att dumpa löner och sådant, det har både vi och andra lessnat på så det vill vi försöka hitta andra vägar för att finna hur framtiden ska se ut, säger han.

En internationell facklig kampanj
Även om dagens stopp på de svenska GM-fabrikerna var avtalsenliga, fackliga informationsmöten, var de ett led i en internationell fackprotest inom GM-koncernen.

Tidigare har produktionsstopp och strejker arrangerats Tyskland, Spanien och Portugal. Det som retat upp facket både i Sverige och utomlands är att GM:s ledning inte berättar i vilka länder den nya Opel Astra och den planerade lilla Saabmodellen ska tillverkas.

Facket vill inte ha tävlingar mellan fabriker
Facket krävde på måndagen ett ramavtal med GM om framtidens tillverkning. Med avtalet vill man förhindra nya så kallade skönhetstävlingar mellan GM:s fabriker liknande den som ägde rum mellan fabriken i tyska Rüsselsheim och Saab Automobile i Trollhättan härom året.

– Vi vill ha ett regelverk som gör att man kanske inte behöver tävla, utan man kanske kan träffa överenskommelser på annat sätt hur det ska se ut framledes, säger Paul Åkerlund.

– Det är möjligt att det inte går, utan man kanske tvingas till tävling i slutändan, jag ska inte säga det. Men att inte ens komma bordet och konstatera att vi inte kan komma överens tycker vi är rent ut sagt urselt, säger han.

Saabs vd ser positivt på framtiden
Tillverkningen i Trollhättan är säkrad fram till 2010. Jan-Åke Jonsson, vd för Saab Automobile, kan inte ge några besked om var framtidens GM-bilar därefter ska tillverkas men är ganska positiv vad gäller Trollhättefabriken.

– Det är en process här som tar lite tid att komma fram till, men under början på nästan år ska vi se resultatet av det, och då är jag övertygad om att vi kommer ha positiva besked, säger han.

Johan Sjöholm i samarbete med SR Väst 
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".