Ficktjuvar härjar i Sverige

Polisen varnar nu för att flera ficktjuvsligor kan operera i Sverige. Uppsala är en av de städer som drabbats, där har drygt trettio fickstölder anmälts de senaste veckorna, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.
– Det här är extremt mycket och vi utesluter inte att det finns en liga som opererar här i Uppsalatrakten, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen. Polisen i Uppsala planerar nu att ropa ut varningar via högtalare från polisbilar. Göteborg har också drabbats. De har haft cirka 80 rapporterade fickstölder. I Malmö väntar man sig en ökning av ficktjuvar till stadsfestivalen. Lennart Wennblom vid Jönköpingspolisen säger att många generellt har för mycket kontanter på sig: – Man ska inte inte ha plånboken i en väska med facket utåt, eller ha värdeföremål i en ryggsäck, eller plånböcker i bakfickan. Ett tydligt mönster går igenom över hela landet. Det är mest kvinnor som drabbas av ficktjuvar. – Offren är oftast kvinnor. Det är en sekundsnabb aktion från en ficktjuvs sida, säger Lennart Wennblom.
Pascal Tshibanda, Ekot och SR Uppland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".