Hovrätten dömer sonen för Högsbymord

Hovrätten konstaterar att mordet på den 20-årige afghanske mannen i Högsby i vintras var hedersrelaterat och dömer den 18-årige familjemedlemmen för mord men låter föräldrarna gå fria.

– Juristerna här tyckte att det fanns rimliga tvivel om föräldrarnas skuld och det kan man ju inte säga så mycket om, för det gör det ju, säger kammaråklagare Kjell Yngvesson.

– Vi har ju inte kunnat bevisa vad föräldrarna rent faktiskt gjorde, så att det är det som det faller på.

Bevisen otillräckliga
Hovrätten ansåg inte att åklagaren lagt fram tillräckligt med bevis när det gäller föräldrarnas ansvar, mer än att de båda psykiskt har styrkt sin son i uppsåtet att döda 20-åringen.

Åsikterna om huruvida det har handlat om ett hedersmord eller inte har gått isär, men till skillnad från tingsrätten konstaterar hovrätten i sin dom idag att det handlar om ett hedersmord.

”Svårt att bedöma människors kultur”
Men att utifrån allmänt hållna utlåtanden göra den bedömningen tycker 18-åringens försvarare Helena Karlsson är fel.

– Personligen så skulle jag tycka att det var väldigt svårt att göra en bedömning av andra människors kultur och sätt att tänka utifrån väldigt allmänt hållna perspektiv som vi har fått oss till del i hovrätten, säger hon.

– Och det var väl en av de invändningar som vi försvarare hade. Att utredningen av de här frågorna mycket handlade om förhållandena i Afghanistan, dit i vart fall min huvudman inte har någon anknytning överhuvudtaget egentligen.

Mordet skedde förra året
Det var i november förra året som den 20-årige afghanske mannen mördades brutalt i en lägenhet i Högsby i Småland, dit han åkt för att möta sin flickväns familj.

Han fick het olja över sig, blev slagen och fick flera knivhugg.

Ett dåd som flickvännens 18-årige bror tog på sig hela skulden för och som tingsrätten dömde honom till fyra års sluten ungdomsvård och livstids utvisning för.

Hovrätten oenig
Men liksom tingsrätten var hovrätten oenig när den fastställde domen, det finns omständigheter som talar för att någon annan kan ha medverkat fysiskt eller psykiskt vid dådet och två nämndemän i hovrätten ville också döma föräldrarna för mord och livstids fängelse.

Advokaten vill pröva målet i HD
Elisabeth Fritz är advokat och var målsägandebiträde i rättegången och hon överväger nu att överklaga till högsta domstolen.

– Jag tycker nog att det finns själ att överklaga, att försöka få upp det här målet i Högsta domstolen, säger hon.

– Så vitt jag känner till så finns det inget hedersmord som har prövats av Högsta domstolen.

Pernilla Arvidsson, Ekot Jönköping
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".