Trots riksdagsmajoritet – inga fler idrottstimmar

En undersökning från Riksidrottsförbundet visar att 95 procent av riksdagens ledamöter tycker att fysisk aktivitet ska få större utrymme i skolan. Men trots att det finns en tydlig majoritet i riksdagen för deras krav, får inte idrotten större utrymme i läroplanen.
Idrottsrörelsen har länge krävt det. Men trots att det finns en tydlig majoritet i riksdagen för deras krav, får inte idrotten större utrymme i läroplanen. Bengt Westerberg är ledamot i Riksidrottsförbundets styrelse. – Ja, vi har ju under lång tid krävt att idrotten ska få ett större utrymme. Att vi ska tillbaka till den situationen vi hade för några årtionden sedan, med mer idrott i skolan, säger Bengt Westerberg. Den här enkäten visar att ni har ett mycket starkt stöd från riksdagsledamöterna. Är du förvånad över det? – Jag är inte förvånad. Vi har länge känt att vi har ett starkt stöd, men det verkar vara väldigt långt mellan ord och handling, svarar Bengt Westerberg. Drygt hälften av riksdagsledamöterna har svarat på enkäten, och nästan alla vill att idrotten ska få större utrymme i skolan. Utbildningsminister Thomas Östros håller med sin riksdagskollegor om att idrotten är viktig, men han är inte beredd att ändra i läroplanen för att ge idrotten större utrymme. – Jag är inte säker på att det är en lämplig väg att gå. Att satsa flera miljarder på just fler gymnasietimmar i skolan, säger Thomas Östros. Varför inte? – Det måste vägas mot andra mer angelägna områden som vi också ska satsa på. Jag tror att vi kan hitta vägar att samverka med idrottsrörelsen på, för att se till att vi får den aktiviteten på andra sätt, svarar utbildningsminister Thomas Östros. Men Bengt Westerberg är skeptisk till utbildningsministerns förslag. – Jag tycker att det delvis är en undanflykt. Det krävs mer idrott även i skolan, tycker Bengt Westerberg.
Rebecka Svensén och Rickard Jakbo, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".