Nederlag för Berlusconi.

Italienarna röstade nej till ny författning

Italienarna säger ett entydigt nej till Silvio Berlusconis förslag om att ändra författningen. Två av tre röstade emot förslaget att ge premiärministern mer makt och att ge regionerna ökat inflytande.

Italiens nuvarande premiärminister Romano Prodi kan pusta ut. Merparten av dem som röstade följde honom och hans linje och sa nej.

Många italienare verkar ha tyckt att de föreslagna ändringarna i författningen var för många och konsekvenserna därför svåröverskådliga.

Oro i södra Italien
I södra Italiens fattigare regioner var nej-röstarna också betydligt fler än norrut i landet. I södern fanns en oro för att det utökade regionala självstyret skulle leda till att de skulle lämnas i sticket av de rikare regionerna i norr.

Folkomröstningen blev ett rejält nederlag för Prodis hårda motståndare, företrädaren Silvio Berlusconi.

Frågan är nu hur stark Berlusconi blir framöver som oppositionsledare. Hans mitten-höger koalition riskerar att rämna.

Partiet Lega Nords ledare Umberto Bossi har tidigare sagt att hans parti kommer att överge samarbetet med Berlusconi vid en förlust.

Regionalt självstyre
Lega Nord har varit den hårdaste pådrivaren för ett utökat regionalt självstyre. Kommentaren nu är att den kampen inte är över. Även Skottland och Wales röstade flera gånger innan de fick sin självständighet, sa Bossi på måndag kväll.

Romano Prodi kommer nu i en lugnare takt ta itu med en översyn av den befintliga författningen, som även han anser bör förändras.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".