Förra året omkom 46 personer i motorcykelolyckor.

Ovanligt många mc-olyckor i år

Ovanligt många motorcykelförare har omkommit på de svenska vägarna i år. Hittills har 22 personer dött vilket är betydligt fler än vid samma tid förra året.

– I takt med att vi får ned antal dödsfall i bilolyckor så sticker det här ut mer. Det kommer att bli ett växande problem, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Dödsolyckor med bil minskar i Vägverkets statistik men för motorcyklar är alltså trenden den motsatta.

Hittills i år har 22 mc-förare omkommit på vägarna, vilket är upp emot dubbelt så många som vid samma tidpunkt 2005. Det året omkom sammanlagt 46 personer.

Flest olyckor på sommaren
Flest dödsolyckor sker normalt under de stora semestermånaderna juli och augusti. Unga män är överrepresenterade i statistiken, men de senaste siffrorna visar att allt fler män i 45-50 årsåldern omkommer.

Förklaringen är att allt fler som tog körkort före 1976 och fick mc-behörighet på köpet, har blivit motorcykelägare.

– Det kan vara en liten del av förklaringen, att de som skaffar sig motorcykel och som har kommit upp i åldern inte har den utbildning som man numera får när man tar mc-kort, säger Ingemar Skogö.

Samarbete med mc-klubbar
Vägverket ser allvarligt på utvecklingen. Ingemar Skogö hoppas att ökat samarbete med mc-organisationer och klubbar ska leda till att de allvarliga olyckorna blir färre.

– Vi måste fortsätta jobba med det här. Det finns inga patentlösningar. Men en lösning är att de som är ute på vägarna är bättre utbildade. Där måste vi bland annat söka och fördjupa samarbetet med mc-klubbar, säger han.  

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".