G8-länder uppmanas hålla löften till Afrika

Den brittiske premiärministern Tony Blair uppmanar världens rikaste länder, den så kallade G8-gruppen, att göra mer för att uppfylla löftena från förra årets G8-möte om åtgärder mot världsfattigdomen.

För att binda G8-länderna vid löftena de gav har Blair skapat en internationell granskningsgrupp, som FN-chefen Kofi Annan ska leda och Bill Gates finansiera, och som ska övervaka hur de rika länderna uppfyller sina åtaganden.

– Vi har gjort framsteg men vi har ett enormt arbete framför oss, sade Tony Blair i ett tal i London på måndag kväll.

Han kungjorde att han har samlat ihop en grupp internationella tungviktare som ska se till att G8-länderna håller de löften till Afrika som de skrev under på på toppmötet i Gleneagles i Skottland för ett år sedan.

Bob Geldof och Bill Gates
Det blir en oberoende granskningsgrupp som ska rapportera till FN och G8 en gång om året och som kommer att ledas av FN-chefen Kofi Annan. Den tillsätts formellt först om ett par veckor, men bland medlemmarna finns Nigerias president Obasanjo och rockstjärnan och kampanjeldsjälen Bob Geldof.

Gruppens arbete finansieras av Bill Gates, och tanken är också att den högprofiliga gruppen ska se till att hålla kvar fattigdomsfrågan högt upp på världens politiska dagordning.

Rättvisare handelsregler
Vad G8-ledarna lovade i Gleneagles för ett år sedan var framför allt skuldavskrivning för de fattigaste länderna, dubblerat bistånd till 2010 och rättvisare handelsregler.

Skuldavskrivningen är den del där framsteg har gjorts. När det gäller bistånd är det mera blandat och flera länder inklusive Tyskland och Italien anklagas för att släpa fötterna efter sig.

På handelsfronten har ännu ingenting hänt. En besvikelse, sade Blair. Den kommande månadens förhandlingar i världshandelsorganisationen blir avgörande.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".