Bush till attack mot tidningsavslöjande

USA:s president George Bush går till kraftig angrepp mot rapporteringen om hur den amerikanska regeringen i hemlighet kontrollerar internationella valutatransaktioner i jakten på terrorister.

Avslöjandet är det andra på kort tid som handlar om dold övervakning. Det har lett till en pressetisk debatt om vad en tidning får skriva under ett krig.

– Det är skamligt, sa president Bush, om avslöjandet i New York Times, om att den amerikanska regeringen i smyg övervakat mängder av internationella banktransaktioner sedan angreppet den 11 september för snart fem år sedan.

Bankhjärta kontrollerades 
Regeringen har lyckats få inblick i vad som kallas Swift, en databas som beskrivs som ett internationellt bankhjärta i Bryssel, där stora mängder pengar passerar.

Kontrollen är ett viktigt redskap i kriget mot terrorismen, menar man.

– Vill du veta vad terroristerna håller på med, följ deras pengar, som president Bush uttrycker det.

Innan New York Times skrev om övervakningen försökte regeringen stoppa publiceringen. Nu kommer debatten om pressfrihet i krig.

Tidningen angrips
Medan New York Times försvarar sin publicering, menar den republikanske kongressledamoten Peter King att avslöjandet var olagligt. Han vill att justitiedepartementet granskar tidningen och åtalar den.

Till Fox News säger Peter King att New York Times, som tidigare avslöjat regeringens hemliga telefon och e-postövervakning, sätter sin elitistiska vänsteragenda före det amerikanska folkets intresse.

Johan Wangström, New York
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".