Lidls anställda trakasseras.

Ny kritik mot Lidls personalpolitik

Det tyska fackförbundet Verdi kommer med ny kritik mot livsmedelskedjan Lidl. Enligt en rapport från facket får anställda sparken om de går med i facket och personalen i flera europeiska länder trakasseras.

Det tyska facket Verdi har undersökt arbetsförhållandena i Lidlkoncernens butiker i 23 europeiska länder.

Enligt Verdi finns det ett mönster av trakasserier och antifacklig politik i samtliga Lidls butiker i Europa. Men villkoren är bättre där facket är starkt, som i Sverige, och sämst där det råder hög arbetslöshet som i Östeuropa. 

Armbindel vid mens
Som exempel på trakasserier som motiverades med behov av kontroll, detta var butiker i Tjeckien och Polen, nämns att kvinnliga anställda med mens var tvungna att bära armbindel för att butiksledningen skulle få ned antalet toalettbesök under arbetstid.

Att Lidl driver en antifacklig personalpolitik är känt sedan länge. I Tyskland har anställda fått gå efter att de gått med i facket och här har även ledningen för Lidl stängt en av sina butiker efter att facket lyckades etablera sig på arbetsplatsen. 

Hänsynlös personalpolitik
Familjeföretaget Lidl är en av de mest expanderande livesmedelskedjorna i Europa. Men det är inte bara en framgångssaga, utan koncernen har även gjort sig känt för en hänsynslös personalpolitik.

Ägaren heter Dieter Schwartz och han tog över rörelsen från sin far i slutet av 70-talet. Familjen liksom företaget omges av en hemlighetskultur. 

Dieter Schwartz ger inga intervjuer, låter sig inte fotograferas och koncernens räkenskaper hålls hemliga så långt som möjligt. 

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".