Thaksin

Politisk kris i Thailand

Thailand står inför en omedelbar politisk kris eftersom både regeringspartiet och det ledande oppositionspartiet hotas av upplösning. Detta samtidigt som det etniska präglade våldet i södra delarna av landet verkar blossa upp ordentligt igen.

De thailändska väljarna står nu inför den märkliga situationen inför nyvalet i oktober att både det regerande partiet TRT med premiärminister Thaksin Shinawatra i spetsen och det största oppositionspartiet, det demokratiska partiet, kan komma att försvinna.

Valfusk i våras
Båda sidorna har nämligen gjort sig skyldiga till valfusk genom att på flera sätt ha brutit på mot de thailändska vallagarna i valet i april i år, enligt den åklagarkommitté som utrett anklagelserna.

Kommittén meddelade sitt beslut här i Bangkok på tisdagen och den kommer nu att skicka frågan vidare till landets författningsdomstol med rekommendationen att de båda partierna alltså förbjuds att verka i thailändsk politik i framtiden.

Omstridd premiärminister
Den på senare tid så omstridde premiärministern Thaksin förnekade så sent som i söndags att hans parti skulle ha gjort något fel, men tidigare har han sagt att han kanske utkämpar en strid som han inte kan vinna.

Åklagarkommittén säger sig ha bevis för att regeringssidan har mutat småpartier för att ställa upp i valet i april.

Oppositionen anklagas också för fusk
Men att även det största oppositionspartiet nu också anses skyldigt var den stora överraskningen på tisdagen.

Åklagarna hävdar att det bröt mot vallagarna eftersom de bojkottade vårens val i protest mot premiärministern.

Den organisationen som startade de enorma demonstrationerna i huvudstaden Bangkok i våras, som till slut tvingade Thaksin Shinawatra att utlysa nyval, hotar nu också att återuppta protesterna och locka ut folket på gatorna igen.

Deras ledare säger till tidningen Bangkok Post att folk är trötta på all politisk oreda i landet.

Nya strider i söder
Och som om de här problemen inte var nog för premiärministern så verkar alltså det etniska våldet i de muslimska dominerade södra delarna av landet vara på väg att blossa upp på allvar igen.

På tisdag förmiddag, svensk tid, dödades nämligen sju personer, varav fem var säkerhetsvakter som eskorterade en grupp thailändska lärare till sina arbeten, i ett sprängdåd som misstänks ha utförts av muslimska separatister.

Dådet utfördes i den sydliga provinsen Yala som och kommer bara någon vecka efter den bombattack som dödade två personer i samma område.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".