EU minskar beroende av rysk gas

EU och flera av Europas energiministrar har tagit ett steg vidare i det stora gasledningsprojekt som ska göra det möjligt för Europa att minska sitt beroende av rysk gas.

Meningen är att en 3 000 kilometer lång gasledning ska förse Central- och Västeuropa med gas från Mellanöstern och länder runt Kaspiska havet. Ledningen ska gå genom Österrike, Ungern, Rumänien, Bulgarien och Turkiet.

EU-kommissionen och energiministrarna från de aktuella länderna har nu skrivit under en deklaration som ger stöd åt att bygga gasledningen, vilket är en tydlig politisk signal.

Kostar över 40 miljarder kronor
Fem företag från länderna har bildat ett jointventureföretag som ska arbeta vidare. Gasledningen beräknas kosta över 40 miljarder svenska kronor.

EU:s energikommissionär Andris Piebalgs från Lettland säger att gaskrisen mellan Ryssland och Ukraina i januari i år visade att det finns behov att hitta nya energikällor och nya transportmedel.

Tankeställare för EU
Det blev en tankeställare för EU när Ryssland drog åt gaskranarna och flera EU-länder också drabbades. Under våren hotade dessutom ryska Gazprom, världens största olje- och gasproducent, med att rikta sin export till marknader utanför Europa.

Det slutgiltiga beslutet om byggandet av gasledningen ska fattas nästa år, meningen är att gasen ska börja flyta i ledningen 2011. Energifrågor blir allt viktigare för EU och det blir också ett område som Finland får bita tag i nu när landet tar över som ny ordförande i EU. 

Beatrice Janzon, Bryssel
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".