Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Människorov ökar i kriminella kretsar

Publicerat tisdag 27 juni 2006 kl 12.57

Polisen söker fortfarande efter de två män som anhållits i sin frånvaro efter bombdramat i Tensta i söndags. Samtidigt pågår husrannsakan på för polisen kända adresser för att hitta männen, som är kända av polisen sedan tidigare.

Bombdramat i Tensta i söndags är ytterligare ett exempel på att våldet inom kriminella kretsar ökar. Polisen har märkt en tendens till grövre metoder inom kriminella gäng under de senaste åren, enligt Thord Modin, chef på underrättelsetjänsten på rikskriminalen.

– De senaste tio åren har brottsligheten förändrats. Den organiserade brottsligheten har gjort sitt intåg mycket tydligare i Sverige. Det gäller i stort sett för hela norra Europa. Även attityden till metoderna som man använder i den kriminella miljön har förändrats. Det är mer våldsinriktat och mer hotfullt, säger Thord Modin.

Bombdramat i Tensta må vara en extrem händelse men den är inte helt otypisk, enligt Thord Modin. Under de senaste åren har polisen märkt en ökning vad gäller människorov och våld inom kriminella kretsar.

Det har blivit vanligare att man inom kriminella gäng använder sig av kidnappningar för att få pengar eller information.

Att den organiserade brottsligheten använder hårdare metoder förändrar också polisens arbete. Den omställningen har i stort sett redan gjorts, säger Thord Modin.

– Polisen har redan genomfört en ganska omfattande förändring och för närvarande pågår en omstrukturering och en förändring till andra beslutsvägar. Statsmakten har också uppmärksammat det här med den organiserade brottsligheten och har därför öronmärkt pengar för att vi ska kunna bekämpa den effektivare, säger han.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".