Folkpartiet satsar återigen på språktest

Folkpartiet lanserar återigen förslaget om ett språktest för att bli svensk medborgare. Men det är en fråga som delar den borgerliga alliansen.

– Vi har ju återkommit till den under hela valperioden och det är väl naturligt att vi fortsätter tills vi når resultat, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg.

– Det har hänt förvånansvärt lite när det gäller sfi och språkutbildning, språkkrav för medborgarskap och annat under de här fyra åren, så det finns all anledning att återkomma till det.

En framgång i förra valet
I förra valet steg folkpartiet kraftigt de sista veckorna efter lanseringen om kravet på att kunna svenska för att bli medborgare, och nu lanseras alltså förslaget igen.

Förutom språktestet innehåller folkpartiets språkpaket mer pengar till undervisningen i svenska för invandrare och att den som läser svenska också ska kunna få studielån.

Totalt skulle det kosta en halv miljard kronor.

Moderaterna stöder folkpartiets politik enligt moderaternas Tobias Billström.

– Idag är det inte acceptabelt att människor kan komma till Sverige som anhöriginvandrare och som flyktingar och sedan leva länge här i många år och inte, trots den långa tiden, lära sig språket tillräckligt bra, säger han.

Kd och C vill inte ha språktest
Men både kristdemokraterna och centern ogillar språktestförslaget även om de är öppna för folkpartiets övriga språkpolitik.

– Då är det många insatser som måste till och inte bara en enskild symbolfråga, och det är väl möjligen det som har varit lite skymmande i debatten hittills, säger centerns partisekreterare Jöran Hägglund.

Så om man tonar ned språkfrågan kan ni tänka er att stödja dem i deras politik?

– Nja, vi förhandlar inte via medierna. Men låt oss titta på helheten, därför vi måste komma till rätta i Sverige med de brister vi har i integrationen och framförallt att så många med utländsk bakgrund står utanför arbetsmarknaden, säger han.

Kd vill ha insatser tidigare
Stefan Attefall är gruppledare i riksdagen för kristdemokraterna och säger att ett test vid medborgarskapet är för sent eftersom man då ofta varit i landet i sex sju år.

– Språkinsatserna måste ske tidigare. Att bara ställa ett formellt språktest när man ska bli medborgare, det blir mera populistiska utspel, än en seriös lösning på problemet som man säger sig vilja lösa, säger Stefan Attefall.

Men folkpartiledaren Lars Leijonborg tror ändå på att det går att få borgerlig enighet även i språktestfrågan.

– Jag hoppas ju att de ska läsa den här rapporten som är en gedigen genomgång av argumenten som ju bland annat, som visar att Sverige är isolerat närmast, när det gäller att inte ställa språkkrav, säger han.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".