Polisens arbete efter tsunamin får kritik

Rikspolisstyrelsen har granskat den svenska polisens arbete veckorna efter flodvågskatastrofen annandag jul 2004. Polisen brast på flera punkter i arbetet. Bland annat fanns inget fungerande katastrofregister, vilket gjorde att många som landat i Sverige inte ströks ur listorna över saknade.

– Personer som blev registrerade vid våra flygplaster som hemkomna och som tidigare varit anmälda som saknade blev avförda från registret över saknade personer efter alltför lång tid. Hade vi haft ett modernt datorregister hade de kunnat avföras omedelbart, säger polisens utredare Ingemar Johansson.

Den svenska polisen hade efter tsunamin i uppgift att identifiera omkomna svenskar på plats i Thailand och hjälpa till att samla information om saknade.

Insatserna utomlands godkända
Polisen får godkänt för insatserna utomlands i rikspolisstyrelsens granskning men på hemmaplan syntes tydliga brister.

Polisen saknade bland annat ett fungerande katastrofregister, där information om saknade och tillrättakomna personer kunde samlas för att underlätta arbetet.

Ett katastrofregister fanns men det var från 90-talet och fungerade inte i polisens nya datorer.

Istället skedde registreringen delvis manuellt. Det ledde till extraarbete och misstag, där alltså flera av de som överlevt och landat i Sverige inte ströks ur polisens listor över saknade.

Misstagen påverkade trovärdigheten
Misstagen naggade polisens trovärdighet i kanten, menar utredaren Ingemar Johansson.

– Det uppfattas ju inte som särskilt professionellt när vi gör besök hos personer som vi redan registrerat som hemvändande.

Rikskriminalpolisens chef Therese Mattsson tycker att kritiken är befogad.

– Det är helt riktigt att polisen inte hade ett central register för massregistrering. Nu ser vi framåt och håller på att se över frågan om att ha ett centralt register för hela polisväsendet. Rikspolisstyrelsen kommer att inom kort besluta att införa ett sådant register, säger hon.

Finns det något register som fungerar idag? 

– Ja, skulle det inträffa en stor katastrof i dag skulle vi klara av det. Rikspolisen byggde ett register i sammanband med tsunamin. Det är inte internationellt kompatibelt, men skulle fungera väldigt bra.  

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".