Vill diskutera etik.

Poliser vill lyfta fram etikfrågor i arbetet

Många poliser tycker att deras bemötande av brottsoffer inte är tillräckligt bra och att etikfrågor borde lyftas fram mer i polisens arbete. Det visar en enkätundersökning bland drygt 1 000 poliser som Polisförbundet har låtit göra.

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen säger att det ofta är tid och resurser som saknas i kontakten med brottsoffer.

– Jag tror att det framför allt är möjligheten att känna att man har tid att sitta ner, för det är inga lätta saker man ska hantera i de här situationerna. Just tiden är väldigt avgörande. Sedan är resurserna en avgörande del, att man sätter av resurser i samband med det här, säger Jan Karlsen.

1 000 poliser deltog
Många av de drygt 1 000 poliser som intervjuats i Polisförbundets undersökning är inte nöjda med bemötandet av brottsoffer. Bara 20 procent tror att brottsoffren upplever bemötandet som mycket bra. 65 procent bedömer det som ganska bra och åtta procent som dåligt.

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen tror att det är brist på tid och resurser som gör att poliser inte kan ge brottsoffer det bemötande de skulle vilja.

De intervjuade poliserna har också fått frågan om etik diskuteras tillräckligt mycket inom kåren. En tredjedel tycker att det tas upp för lite, 63 procent tycker att det diskuteras i lagom utsträckning.

Efterlyser etisk kod
Nästan hälften av de intervjuade efterlyser en etisk kod som alla poliser ska rätta sig efter.

Arbetet med att ta fram en sådan pågår just nu inom Rikspolisen, säger Jan Karlsen. Han tycker att det är positivt att poliserna i undersökningen pekar på brister i kårens arbete.

– Det hade varit värre om man hade sagt att man inte behöver mer utbildningar eller vill lägga mer tid och resurser på detta. Jag tycker att man ska hälsa detta med tillfredställelse, att poliserna så tydligt pekar på att vi vill göra mer. Det säger inte att man inte försöker göra det idag. Men man känner sig otillräcklig för det är svåra stunder när man träffar människor som har drabbats av någonting, säger Jan Karlsen.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".