"Mer öppenhet kring statliga chefsjobb"

Det måste bli mer öppenhet kring anställningar av höga statliga chefer. Det skriver Per Molander som tidigare var huvudsekreterare i katastrofkommissionen i en ny SACO rapport.

Per Molander föreslår i rapporten att alla höga chefstjänster ska utannonseras och att rekryteringarna ska skötas av en särskild myndighet.

– Ökad öppenhet och ökat förtroende för chefstillsättningen. Sannolikt bättre rekryteringsunderlag om det skulle bli allmänt känt att vissa tjänster skulle bli vakanta och på längre sikt en ökad tillströmning av kompetenta personer i statliga sektorer.

– Det finns ju en risk att man avstår från en statlig karriär om man tror att de högsta positionerna är vikta för personer som är tillsatta på andra grunder än skicklighet och förtjänst, säger han.   

Regeringen utser generaldirektörer
I Sverige är det regeringen som utser exempelvis generaldirektörer för myndigheter.

Syftet med undersökningen som presenterades på tisdagen är att se om det är politiska överväganden eller kompetens som avgör när höga chefer anställs.

Men eftersom rekryteringarna till stor del är hemliga går det inte att säga vad man tar hänsyn vid anställningarna, säger Per Molander

– Det finns indikationer på att politiska faktorer spelar stor roll, men det går inte att uttala sig om huruvida de här tendenserna ökar eller avtar, säger han.

Strider mot FN-konventionen
För att få mer insyn i anställningsprocessen presenteras en rad förslag i undersökningen. Bland annat att en särskild myndighet tar hand om höga chefsanställningar i staten.

För enligt Per Molander strider Sveriges sätt att anställa chefer mot FN:s konvention mot korruption.

– Jag tror att de flesta skulle göra den bedömningen om de läste texten i FN-konventionen, säger han.

Ansvarig minister Sven-Erik Österberg låter hälsa via sin pressekreterare att han inte vill kommentera SACO:s enskilda förslag.

Men från moderat håll tar man emot rapporten med öppna armar.

– Jag tycker att den är väldigt bra och jag är väldigt glad över att vi fått en diskussion om hur chefstillsättningar inom staten ska gå till, säger Gunnar Axén, moderat riksdagsledamot.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".