Ingen vinstskatt vid husköp utomlands

Det ska även i fortsättningen vara möjligt att slippa skatta för vinsten direkt om en svensk säljer ett hus i Sverige och sedan köper en bostad i Spanien. Det lovar regeringen i ett försök att blidka EG-kommissionen som stämt Sverige inför EG-domstolen.

Många svenskar har de senaste åren gjort stora vinster på bostäder. Tack vare att det finns uppskovsregler kan man sätta in hela vinsten i en dyrare villa eller lägenhet och slippa skatta för vinsten vid försäljningen.

Det här är en okontroversiell regel för bostadsförsäljningar i Sverige. Men EU har haft synpunkter på när denna regel tillämpas för en svensk som till exempel säljer en villa i Stockholm och istället köper en bostad på solkusten i Spanien.

Förslag på remiss
EU har stämt Sverige inför EG-domstolen för att Sverige inte anpassat reglerna till EU:s fördrag. Därför har den svenska regeringen tillsatt en arbetsgrupp för att försöka ta fram nya regler och nu är dessa regler alltså klara och går på remiss. 

Det nya svenska förslaget innebär först och främst att det även i fortsättningen ska bli möjligt att slippa skatta för vinsten när man köper något nytt utomlands.

Men den som köper en ny bostad i ett EES-land blir tvungen att varje år skicka uppgifter till Skatteverket som visar att han eller hon fortfarande har rätt till uppskovet.

Skatten tillbaka till Sverige
Dessutom kommer reglerna för hur uppskovet beräknas ändras, så att skatten kommer tillbaka till Sverige i slutändan även om någon köper och säljer nya bostäder i till exempel Spanien.

Detta sker genom att ett uppskovsbelopp räknas fram och det ligger till grund för när den slutgiltiga skatten i Sverige ska beräknas.

Förslaget går nu alltså på remiss och väntas träda i kraft om ett halvår, men gälla retroaktivt för försäljningar som skett efter den första januari i år.   

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".