Palestinskt manifest erkänner Israel

Från de palestinska områdena kommer uppgifter som kan betyda att Hamas är berett att erkänna staten Israels existens. Samtidigt oroar sig israelerna över sin armés uppträdande då en militant palestinsk grupp i söndags rövade bort en israelisk soldat.

När palestinierna slog till mot en militärpostering alldeles vid gränsen mot Gaza spelade en övervakningskamera in vad som hände. Bland annat visar den hur den skadade israeliske soldaten leds över gränsen till Gaza av palestinierna. 

Men de andra israeliska soldaterna i posteringen gjorde inget för att hjälpa honom. De var helt enkelt rädda för att själva råka illa ut. 

Många undrar vad som hände
Många undrar hur den välbeväpnade och välinformerade armén överhuvudtaget kunde överrumplas av åtta palestinier, och hur de lyckades gräva en lång tunnel under gränsen mellan Gaza och Israel utan att någon märkte något.  

Det kunde hända trots att den israeliska underrättelsetjänsten nyss hade varnat för att palestinierna höll på att gräva en tunnel samt att de höll på att förbereda en attack. 

En av de israeliska soldaterna som skadades i det palestinska angreppet bekräftar att de kände till säkerhetstjänstens varningar. 

Kritiken har nu lett till att den israeliska militärledningen tvingas tillsätta en utredning för att klarlägga vad som egentligen hände då soldaten togs till fånga. 

Vaga uppgifter
Samtidigt som den palestinska ledningen nu utsätts för hård press att se till att soldaten friges så kommer uppgifter att Hamas till slut har accepterat ett dokument, det så kallade fångarnas dokument, där Hamas för första gången erkänner Israels rätt att existera. 

Uppgifterna är än så länge vaga, den fullständiga texten i överenskommelsen är inte publicerad ännu. Även om Israel säger sig vara totalt ointresserat av dokumentet kan det vara ett genombrott i försöken att få igång fredsförhandlingar.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".