CIA:s plan landade i Sverige.

"Europa måste utreda CIA-flygningar"

Europas länder har en plikt att utreda samarbetet med USA:s säkerhetstjänst CIA om de hemliga fångtransporterna. Det anser Europarådet i Strasbourg.

Europarådets parlamentariska församling ställde sig på tisdagen bakom rapporten som tidigare presenterats. I den pekas 14 europeiska länder ut för att ha hjälpt USA:s säkerhetstjänst med transporter av misstänkta terrorister.

I Sveriges fall gäller kritiken avvisningen av två terrormisstänkta egyptier 2001.

Europarådet fungerar som en slags vakthund för mänskliga rättigheter med 46 länder som medlemmar.

Rådet vill se opartiska undersökningar
I en resolution nu uppmanas medlemsländerna att aktivt ingripa för att förhindra den här typen av olovliga aktiviteter. Dessutom uppmanas länderna att göra opartiska undersökningar av det som hänt.

Samtidigt uppmanas USA, som har observatörsstatus i rådet, att i praxis visa världen att det går att bekämpa terrorism med lagliga medel. USA har tidigare uttalat att rapporten kommer med beskyllningar som saknar bevis.

Svenska regeringen har också uttryckt tvivel om uppgifter.

”Rapporten innehåller fakta”
Men EU:s kommissionär Franco Frattini, med ansvar för rättsliga frågor, och också på plats i Strasbourg, sa på tisdagen att det var helt klart att rapporten innehåller fakta men att det inte är klart om ländernas regeringar vetat om det som skett.

Också han säger att han ska sätta press på de aktuella länderna att göra grundliga utredningar.

Beatrice Janzon, Bryssel
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".