Pengar som återbetalas kan utöka repertoaren.

Göteborgsoperan vann tvist om moms

Göteborgsoperan får tillbaka 37 miljoner kronor i inbetald moms. Det har Regeringsrätten beslutat efter en tvist mellan operan och Skatteverket.

Pengarna kommer att investeras i den konstnärliga verksamheten de kommande åren, säger Göteborgsoperans vd Kenneth Orrgren.

– Dels finns det utrymme att beställa nyskrivet, både till barn och annan opera. Dels finns det möjlighet att förlänga säsongen lite och göra fler produktioner, vilket det finns ett starkt önskemål om att göra, säger han.

Får tillbaka nio års moms
Domen i Regeringsrätten innebär att Göteborgsoperan i likhet med nationalscenerna Kungliga operan och Dramaten har full avdragsrätt för moms framöver och kommer att få tillbaka nio års inbetald moms.

Göteborgsoperan uppskattar summan till 37 miljoner kronor. Dessutom kommer operan att i framtiden i genomsnitt få tre miljoner extra per år att röra sig med - pengar som dels kommer att kapitaliseras i bolaget i framtida verksamhet men även finansiera en utveckling av verksamheten.

Får konsekvenser för andra
I och med domen i Regeringsrätten kommer sannolikt fler teatrar kräva att få full avdragsrätt för ingående mervärdesskatt, tror Kenneth Orrgren.

– Det är det ingen tvekan om. Det kommer att få konsekvenser för Teatersverige och ett stort antal teatrar, säger han.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".