Hundratusentals liter alkohol har beslagtagits.

Internetspriten ett bekymmer för tullen

Oavsett om EG-domstolen senare i år kommer fram till att det svenska förbudet mot internethandel med alkohol är rätt eller fel, så väntar stora problem för tull, domstolar och Skatteverket.

Hundratusentals liter alkohol som beslagtagits av tullen ligger förvarade i bergrum i Norrland och frågan om vad som skall hända med alkoholen är något som dagligen sysselsätter tullen.

– Vi har en arbetsgrupp som tittar på detta och som även diskuterar med åklagarna och med Skatteverket, säger Sune Rydén som är tullens expert på internetsprit.

Uppemot 300 000 liter alkohol som beställts av tusentals kunder har beslagtagits av tullen. Så länge EG-domstolen inte fattat ett beslut i frågan gäller det svenska förbudet mot internethandel med alkohol.

Lång process
Om EG-domstolen senare i år går på den svenska regeringens linje och godkänner förbudet börjar en lång process.

– Det skulle innebära att vi begär att varorna ska bli förverkade och utreda eventuella påföljder för beställarna. Det är många mottagare och stora mängder alkohol så det tar en del resurser, säger Sune Rydén.

Åklagare kommer att engageras i frågor som rör misstänkt smuggling och Skatteverket får utreda om beställarna också ska betala skatt på alkoholen.

Lämna tillbaka varorna
Om EG-domstolen däremot beslutar att internethandel med alkohol skall vara tillåten, så innebär det andra problem för de svenska myndigheterna.

– Det innebär ju att varorna skall lämnas tillbaka och då måste man titta på vem som är ägare till varorna. I och med systemet med transportgaranti så är frågan om ägaren är beställaren eller transportgarantibolaget, säger Sune Rydén.

Det kan också bli så att mängder av beslagtagen öl blivit för gammal och odrickbar under förvaringen och då kan staten bli skadeståndsskyldig.

Förvandlas till biogas
Alkoholinförseln kostar tullen miljontals kronor om året i administration och lagerhållning. Till skillnad från internetspriten, som måste förvars i väntan på EG-domstolens beslut, så förstörs den smugglade alkohol som förs in av privatpersoner.

Bara den här månaden har tullen förstört 300 000 liter alkohol. De har förstörts på så sätt att öl, vin och sprit blandats till en jättegrogg som blivit biogas.

Den senaste tiden har internethandeln med alkohol minskat något, enligt tullen.

– Leverantörerna har haft bekymmer att få in varorna eftersom tullen har gjort ganska många stora beslag. Det har inte varit alldeles bekymmerslöst att få fram varorna till kunden, säger Sune Rydén.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".