Del av Försäkringskassan ska säljas

Försäkringskassan ska inte längre göra sina egna utredningar när det gäller långtidssjukskrivna. I höst bjuder man ut verksamheten i Försäkringsmedicinskt centrum, FMC, till försäljning.

– Att vi inte betraktas som Försäkringskassans förlängda arm, det tycker jag är bra. Det blir mer objektiva utredningar för de långtidssjukskrivna, säger Christoffer Oslovski, överläkare och verksamhetschef på FMC i Nynäshamn.

Det har riktats kritik mot Försäkringskassan för att det kan uppstå jävsituationer när Försäkringskassan, som vill få ner antalet långtidssjukskrivningar, själva sköter utredningarna.

Avvisar samband
Men att det skulle ligga bakom försäljningen förnekar överdirektören för försäkringskassan, Adriana Lendel.

– Att det skulle ha haft ett sådant inflytande över belsutet, det vill jag avvisa å det bestämdaste. Så är inte fallet, säger överdirektören för försäkringskassan, Adriana Lendel.

Försäkringsmedicinskt centrum driver verksamhet i Tranås, Göteborg, Västerås, Norrköping och Nynäshamn och har ungefär 140 anställda.

Samtidigt som Försäkringskassan satsar stort för att få ner antalet sjukskrivningar väljer man nu alltså att sälja ut den egna verksamheten.

– Genom sammanslagningen av Försäkringskassorna till en enda myndighet blev FMC en intern producent som inte längre konkurrensutsätts. Det är en anledning till att vi tycker att det lär lämpligt att sälja det, säger Adriana Lendel.

Påverkar inte de anställda
I Nynäshamn där Christoffer Oslovski är verksamhetschef gör man ungefär mellan 800 och 900 utredningar per år och varken han eller Adriana Lendel tror att en försäljning får några konsekvenser vare sig för anställda eller sjukskrivna i behov av rehabilitering eller bedömning, i alla fall så länge det verkligen säljs.

– Skulle FMC läggas ned, då tror jag att det blir ett ökat antal långtidssjukskrivna. Jag tror inte att andra läkare har tid till att ägna sig åt det, säger Christoffer Oslovski.

Men om Försäkringskassan lägger ner FMC om den inte får det sålt kan inte Adriana Lendel svara på.

– Jag kan varken svara jag eller nej på det. Vi är helt överytygade om att vi ska kunna placera det på marknaden, säger hon.

Pernilla Arvidsson, Jönköping
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".