Airbus 380 försenades.

Razzia mot flygtillverkare efter skandal

Flygplanstillverkaren Airbus moderbolag EADS är i kris. De senaste dagarna har det pågått intensiva förhandlingar mellan de stora aktieägarna, den franska och tyska staten, för att lösa ledningsproblemen i företaget.

Den franska övervakningsmyndigheten AMF gjorde på tisdagen razzior på det europeiska flygbolaget EADS kontor i Paris. Den ville säkra eventuella handlingar som skulle kunna klarlägga vad toppchefen Noel Foregeard kände till om förseningarna av flygplanet Airbus 380.

Den franske chefen slog nämligen till och sålde sin del i företaget innan chockbeskedet kom den 14 juni att leveranserna av superjumbojeten skjutits upp igen med sex till sju månader. Visste Noel Foregeard att förseningarna skulle kosta EADS i storleksklassen fyra och en halv miljard kronor?

Tappade en tredjedel
När denna extrakostnad blev känd, rasade aktiekursen på en dag med 30 procent.

Frankrikes president Chirac står Foregeard nära, men denna gång uteblir stödet.

– Om misstankarna bekräftas, är jag chockerad, sa president Chirac.

Enligt tidningsuppgifter ska presidenten ha blivit manad av Tysklands förbundskansler Angela Merkel att se till att toppchefen avgår. Foregeard ska nu förklara sig inför parlamentet.

Dubbla kontor
Förutom misstanken om ett insiderbrott och svårigheterna att leverera flygplanen, har EADS en komplex företagsledning med två huvudkontor i Paris och i München och dubbel uppsättning av ordförande och vd.

Frankrike vill banta ledningen och samtidigt öka sitt inflytande, vilket den tyska regeringen motsätter sig.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".