Klimatforskare: Sätt press på politikerna

Vanligt folk måste tvinga politikerna att göra något åt klimatförändringarna. Det budskapet kommer från en av världens ledande klimatforskare, James Hansen, på rymdforskningsorganet Nasa i USA.

Hansen befinner sig just nu i Dalarna på Tällberg Forum dit hundratals forskare, politiker och andra kommer för att diskutera hållbar utveckling. Seminariet öppnar under onsdagen och fortsätter fram till lördag.

– Visst är det bra att köra miljövänliga bilar, men om man inte arbetar brett internationellt med växthuseffekten så blir enskilda initiativ inte speciellt effektiva, säger James Hansen.

Vill uppmärksamma hoten
Hemma i USA har Hansen satt hela sin forskarkarriär på spel genom att försöka få upp allmänhetens ögon för hoten om klimatförändringar.

I början av året gick han ut i brittiska tidningen Independent och berättade om hur Nasa försökt stoppa honom från att uppmana det amerikanska folket att sätta press på sina politiker.

I Sverige är medvetenheten om klimatförändringar stor. Det visar en ny Sifo-undersökning som beställts av initiativtagarna till Tällberg Forum. 99 procent av svenskarna anser sig känna till växthuseffekten.

Liten valfråga
Men undersökningen visar också att de flesta av de tillfrågade tycker att de saknar möjlighet att påverka utvecklingen. Därför är det märkligt och oroande att frågan inte blivit en större valfråga, menar Bo Ekman som leder Tällberg Forum.

– Den politiska debatten svarar inte upp mot medvetenheten. I den politiska debatten är frågan om global uppvärmning iskall, säger han.

James Hansen menar att om vi fortsätter utsläppen från fossila bränslen på samma nivå som idag kommer jorden att bli tre grader varmare vid slutet av detta århundrade. Senast det skedde var för tre miljoner år sedan och då var också havsytan 25 meter högre än idag.

– Medvetenhet är bra men viktigast just nu är att pressa politikerna att ta mer hänsyn till det allmännas bästa än till den fossila bränsleindustrins intressen, säger Nasaforskaren James Hansen.

Kajsa Boglind-Wierup
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".