Kraftiga lönelyft för börsdirektörer

De svenska börsdirektörernas löner ökade rejält under 2005. Lönelyften låg på i genomsnitt 16 procent, den största ökningen under hela 2000-talet. Enligt LO och Svenskt Näringsliv kommer de höga löneökningarna att få betydelse i nästa års avtalsrörelse.

– Vi ska göra våra beräkningar efter vad som är bra för förbundets medlemmar: reallöneökningar, konkurrenskraft, sysselsättning och ett antal sådana faktorer. Men vad som händer är naturligtvis att folk blir förbannade därför att när vi pratar om löneökningar så är det på en helt annan nivå än vad de här direktörerna roffar åt sig. De här direktörerna får väldigt svårt i diskussionerna i kommande avtalsrörelser, de har ställt sig offside, säger Stefan Löfven, ordförande för fackförbundet IF Metall.
Svenska Dagbladet har räknat samman lönen och bonusen för nästan alla börsens vd:ar. Medianlönen låg förra året på 2,8 miljoner kronor. Det är 16 procent mer än året innan. Lönerna för Sveriges löntagare steg förra året med ungefär 3 procent.

”Det underlättar naturligtvis inte”
Jan Peter Duker är vice vd på Svenskt Näringsliv säger att börs-vd:arnas löner är en sån liten del av samhällsekonomin att det egentligen inte har någon betydelse, men trots det kommer att spela roll:

– Det är klart att ska man ha någon kommentar i kommande avtalsrörelse så underlättar det naturligtvis inte. Kravbilden kan ju komma att påverkas, och i retoriken så åberopas ju detta ofta, så inte är det ju någonting som underlättar avtalsrörelsen, säger Jan Peter Duker.

I höst ska fackförbundet inom industrin bestämma sina krav inför löneförhandlingarna som börjar nästa år.

Viker inte från lönekrav
Några procenttal vill Stefan Löfvén, ordförande för IF Metall inte tala om. Men att hålla igen lönekraven är det inte tal om.

– Hålla igen-begreppet är felaktigt enligt mitt sätt att se det. Vi ska inte hålla igen. Vi ska ta ut den löneökning som ger reallöneökningar till medlemmarna, men också titta på konkurrenskraften och sysselsättningen i svensk industri. Det är den smarta löneökningen vi är ute efter. Den som ger både reallöneökningar och behåller och stärker svensk industris konkurrenskraft. Det där med att hålla igen ställer jag inte upp på, säger Stefan Löfvén.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".