Få kvinnor i försvaret trots kampanjer

Trots flera informationskampanjer från försvarsmakten är det fortfarande väldigt få kvinnor som väljer att göra värnplikt. De senaste åren har det varit omkring 300 kvinnor om året som gjort värnplikten.

- Det jag hade förväntat mig, från det man läst i tidningar och sett på tv. Det var att det skulle vara trakasserier, en massa hårda ord och porrtidningar och sådant. Men det var väldigt lite sådant. Det var mer positivt än jag trodde, säger Angelica, som utbildat sig till kompanibefäl, och nu funderar på att bli officer.

Antalet kvinnor har inte ökat. Det stämmer inte överens med regeringens mål för hur försvarets personal ska vara sammansatt.

Angelica utbildades till kompanibefäl i Enköping i femton månader, och hon var ensam kvinna bland 90 män.

Värnplikten var ingen barndomsdröm, utan hon blev nyfiken när hennes bror gjorde lumpen, och nu funderar hon på officersyrket.

Hennes val är ovanligt. Varje år gör 16 000 värnplikten, och bara 300 av dem är kvinnor. Trots att Försvarsmakten de senaste åren satsat en hel del på att locka kvinnorna, så ökar inte antalet.

Löjtnanten Sara Nilsson som arbetar med jämställdhetsfrågor inom Försvarsmakten tycker inte att den minimala andelen kvinnliga värnpliktiga är ett misslyckande, hon säger att arbetet tar lång tid.

- Därför ser jag varje individ som en framgång. Så är det 300 kvinnor är det bra, blir det 400 så är det jättebra, säger löjtnant Sara Nilsson.

Finns det inte anledning att sänka kraven?

- När det gäller befattningskraven så fastställdes de på 60-talet, så de är föråldrade. Just nu görs en omprövning av dem. de ska vara kopplade till dagens insatsförsvar, istället för ett invasionsförsvar, och så ska de vara kopplade till den teknik vi har idag. Där finns det anledning att tro att vi har för höga krav idag, säger löjtnant Sara Nilsson.

Regeringens mål för hur försvaret ska vara sammansatt är mycket högt.

Det står att Försvarsmakten och Pliktverket tillsammans ska se till att försvaret speglar samhällets mångfald, vad avser kön, etnisk bakgrund och sexuell läggning.

Jonas Bengtsson, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".