Ams-chefen.

Ny plan ska få ner ungdomsarbetslöshet

Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, tror att bättre information om var jobben finns och tydligare fokus på arbete hos arbetsförmedlingen ska få ner arbetslösheten bland ungdomar. Ams presenterar på onsdagen en ny nationell plan för att minska ungdomsarbetslösheten.

– Genom att ge information till ungdomarna inför gymnasievalet dels lite mer allmänt om arbetsmarknadens behov inför framtiden men också kanske försöka lyfta fram erfarenheter av i vilken utsträckning utbildningen tidigare har givit goda chanser till jobb eller ej, säger Bo Bylund, chef för Ams.

55 000 utan jobb
I maj var 55 000 ungdomar mellan 18 och 24 år utan arbete eller i olika åtgärder. För att få ner arbetslösheten bland unga och för att säkra tillgången på arbetskraft framöver vill Ams satsa på en ny nationell plan för att minska ungdomsarbetslösheten.

Bland annat vill myndigheten ge bättre stöd till skolor för att utbildningarna ska stämma bättre överens med arbetsmarknadens behov.

Informationen till ungdomar om var jobben finns ska också bli bättre. Myndigheten vill också att det ska bli mer praktik under utbildningstiden så att ungdomarna kommer i kontakt med arbetsgivare. Dessutom ska det bli tydligare fokus på arbete hos arbetsförmedlingen.

”Handlar inte om mer styrning”
Men trots att de flesta åtgärder pekar på att myndigheten vill styra ungdomarna i sina val vill inte Bo Bylund hålla med om att det handlar om hårdare styrning.

– Jag har sagt att vi ska ge ungdomarna ett bättre beslutsunderlag inför val av gymnasielinje, där man ska få bättre kunskap om chanserna att olika utbildningar leder till jobb säger Bo Bylund, chef för Ams.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".