Oljekommissionens Stefan Edman och Göran Persson.

Kommission: Uppvärmning utan olja 2020

Den kommission som har utrett hur Sverige ska bli mindre beroende av olja i framtiden lämnade på onsdagen sin rapport till regeringen. Kommissionen vill bland annat sätta upp fyra nationella mål för att minska oljeberoendet.

Oljekommissionen tillsattes av Göran Persson i höstas men uppgift att presentera en strategi för att bryta Sveriges oljeberoende fram till år 2020.

För att betona det egna intresset i frågan utsåg Göran Persson sig själv till ordförande, övriga ledamöter är experter och representanter från näringslivet och olika branscher.

Viktigast få bort olja för uppvärmning
De viktigaste målen, enligt kommissionen, att effektivisera energianvändningen med 20 procent, att få bort oljan som uppvärmning i husen, att minska oljeanvändningen i industrin med 25–40 procent och det svåraste: att minska bensin- och dieselförbrukningen i vägtransporterna med 40–50 procent.

Det kommer att krävas flera typer av åtgärder för att åstadkomma detta fram till 2020, säger Göran Persson.

– Vi har ju allt ifrån energiskatter till gröna certifikat och utsläppshandel, koldioxidskatter och allt sådant. Det finns där och de instrumenten kan vi använda också i fortsättningen.

– Men sedan menar vi också att staten har en roll att hjälpa till med det nya, det som inte direkt är kommersiellt gångbart, att bygga de anläggningar som ska producera nästa generations bränslen, som vi vet kommer att bli sådant som marknaden vill ha men som behöver ha en puff i introduktionen. Vi ska också förvissa oss om att det är i linje med de stödregler som finns inom EU, säger Göran Persson.

Vill effektivisera hela samhället
Oljekommissionen vill se en genomgripande effektivisering av hela samhället och en stor satsning på skog- och åkerbränslen. Några konkreta politiska åtgärder för att åstadkomma detta föreslås inte. Enligt Göran Persson handlar det om mål som ska stämmas av efterhand och att de politiska åtgärderna sedan ska konkretiseras.

Det kommer att behövas, för ska målen nås kommer det att krävas kraftiga investeringar av både näringsliv och stat.

– Att bygga ut kollektivtrafiken, att se till att vi får effektivare, bensinsnålare bilar och att den bensin vi häller i tanken inte bara är bensin utan också sådant som vi har producerat på våra åkrar och i skogen, säger statsminister Göran Persson.

Staten ska bidra med pilotanläggningar
Oljekommissionen vill inrätta ett särskilt centrum för energieffektivisering och att staten bidrar till pilotanläggningar för att starta produktion av ”den andra generationens biodrivmedel”, till exempel skogsbaserad etanol. Men många åtgärder återstår att redovisa.  

Enligt Göran Persson ska det göras regelbundna avstämningar av målen och utifrån dem utforma konkreta politiska förslag. 

Väcker tvivel hos oppositionen
Miljöpartiets Karin Svensson Smith säger att oljekommission har bra ansatser men alltför få konkreta förslag. Centerpartiets Claes Västerteg säger att han hade väntat sig mer och tycker att mycket är gammal skåpmat.  

Folkpartiets Jan Björklund tvivlar på att det går att avskaffa oljeberoendet om man samtidigt avvecklar kärnkraften.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".