Rekordlågt betyg för regeringen

Uppdaterad 16:25
Nästan fyra av tio svenskar tycker att regeringen gör ett dåligt jobb. Så dåligt betyg har regeringen inte fått på nio år. Det visar en stor årlig opinionsundersökning från Göteborgs universitet, den så kallade SOM-undersökningen.

– Det är fler människor som tycker att regeringen skött sig dåligt än som tycker att den skött sig bra. I den meningen är det inget positivt besked för regeringen, säger professor Sören Holmberg, som ansvarar för undersökningen.

37 procent av svenska folket tycker att regeringen sköter sin uppgift dåligt. Klart färre, 24 procent, tycker att regeringen gör ett bra jobb. Det är de sämsta siffrorna sedan 1997.

– Den här mätningen genomfördes förra hösten. Den politiska debatten och samhällsdebatten var väldigt präglad av efterbörden till tsunamikatastrofen. Den var unik. Nu tror jag att vi är tillbaka i ett normalläge. Jag tror inte att undersökningen visar på ett normalläge, som man kan dra trendmässiga slutsatser av, säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

Förebud om dåligt valresultat
Många missnöjda i undersökningarna från Göteborgs universitet brukar vara ett förebud om dåligt valresultat, men Sören Holmberg understryker att det är för tidigt att räkna ut socialdemokraterna.

Betyget på regeringen är lågt, men inte så lågt som till exempel inför valet 1991 när Ingvar Carlssons regering förlorade valet, eller 1994 då regeringen Bildt förlorade makten, säger Holmberg.

Dessutom har svensk ekonomi fått ordentlig fart sedan frågorna ställdes för ungefär ett halvår sedan. Det kan gynna regeringen.

Som Ekot rapporterade i våras finns också andra resultat i undersökningen som är dåliga tecken för regeringen.

Bara Reinfeldt kan kallas populär
Det finns bara en partiledare i Sverige som kan kallas populär. Det är moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Statsminister Göran Perssons popularitetssiffror är långt sämre.

De andra partiledarna uppskattas inte heller. För vänsterpartiledaren Lars Ohly är siffrorna en katastrof. Ingen annan partiledare har någonsin varit så impopulär sedan Göteborgs universitet startade de här mätningarna 1986.

Ett annat dåligt tecken för regeringen är att det blåser en svag högervind bland väljarna. För andra året i rad är de väljare som själva anser sig stå till höger något fler än vänsterväljarna. Även de etiketter som väljarna sätter på sig själva bråkar vara ett tecken på vart det lutar i valet.

Dras åt vänster under valår
Sören Holmberg påpekar att svenska väljare brukar dras åt vänster under ett valår. Socialdemokraterna brukar växa när valet närmar sig. Dessutom har det hunnit gå ett halvår sedan frågorna ställdes och sedan dess har farten blivit allt bättre i svensk ekonomi.

– För första gången på en tjugoårsperiod får vi ett riktigt jämt val, om vi ska tro på alla mätningar i maj och juni. Vi har ett spännande val att se fram emot, säger Sören Holmberg.

SOM-undersökningen heter mätningen från Göteborgs universitet. 3 000 personer har intervjuats.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".