"Kommuner sviker utsatta barn"

Uppdaterad 16:25
200 000 svenska barn lever i en vardag med våld och missbruk i hemmet. Men få kommuner har beredskap för att hjälpa barnen, enligt en rapport från Rädda Barnen.

Cecilia Modig, på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris är oroad. Hon tycker att det är upprörande att det är så olika för barn som behöver stöd.

– Det beror på vilken kommun du bor i, hur just din kommun prioriterar barn som har det svårt.

Gruppverksamheter saknas
Två tredjedelar av landets kommuner saknar gruppverksamhet för barn som upplever våld i familjen. I 85 procent av de kommuner som svarat på Rädda Barnens enkät saknas grupper för barn som själva utsatts för våld.

I var sjätte kommun saknas helt gruppverksamhet, som anses vara den mest beprövade metoden, barn får då träffa andra i samma situation.

Får inte stöd
Förra året hjälptes 2 000 barn i den situationen. Men det är alldeles för få, anser Cecilia Modig.

– De får inte det stöd de behöver för att leva vidare med den svåra upplevelsen.

Gör inte kommunerna vad de kan utifrån sina resurser?

– Nej, det tycker inte vi.

I de flesta kommuner finns möjligheter till viss typ av krissamtal, ofta i samarbete med andra som barnpsykiatrin, kvinnojourer eller kyrkan.

Kommuners skyldighet
Det är kommunen som genom socialtjänstlagen är skyldig att följa FN:s konvention om barns rättigheter.

Enligt undersökningen handlar bristerna om vården och hjälpen till barn om svårighet att nå barnen, brister i samverkan mellan myndigheter och ekonomiska begräsningar.

Cecilia Modig vill ha minimikrav på kommunernas ansvar, på deras åtagande att ge stöd till barn som far illa.

Måste hålla löftet
Men hur ska det gå till, det finns ju inga pengar enligt socialsekreterarna?

– Det är ett nationellt ansvar. Vi har sagt ja till det här: vi har sagt att vi ska skydda barn och att vi ska använda de yttersta av våra resurser för att skydda barn mot övergrepp och våld och då får vi faktiskt göra det. Annars får vi ta tillbaka det löftet.

– Om man försummar barn som far illa får det stora konsekvenser både för dem och för oss alla. Då blir det mycket svårare att växa upp till en god människa i samhället, säger Cecilia Modig, chef Rädda Barnens centrum för Barn och ungdomar i kris.

En del verksamheter fungerar utmärkt
Peter Persson sitter i socialberedningen på Kommunförbundet och håller med om att allt inte är bra.

– Det finns sådant som fungerar sämre, men det finns också verksamheter för barn som fungerar alldeles utmärkt bra i utsatta situationer.  

Anser du att kommunerna uppfyller FN:s barnkonvention? 

– Sverige är ett av de länder i världen som är barnvänligast. Utan tvekan.

Men ändå är det många som mår dåligt?

– Ja, så är det säkert. Men debatten som bland andra Rädda Barnen för medverkar till att vi anstränger oss ytterligare för att barn ska få leva i en harmonisk och lycklig barndom, säger Peter Persson på Kommunförbundet.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".