Splittrar s.

En av tre s-väljare vill byta partiledare

Uppdaterad 16:40
Socialdemokraternas väljare är splittrade när det gäller synen på statsminister Göran Persson. De flesta vill att han ska fortsätta som partiledare, men tredje socialdemokrat tycker att han ska sluta. Det visar en undersökning som Sifo gjort för Ekot. Persson själv vill inte kommentera undersökningen.

Professor Sören Holmbergs bedömning är att resultatet är dåligt för Persson. 

– Magkänslan när man hör siffran är ju att en tredjedel är en rätt hög siffra, säger Sören Holmberg

– Då ska man ju ha i betänkande att Göran Persson själv har sagt, i olika omgångar, att han kanske kan tänka sig att avgå under nästa mandatperiod eller inom nära eller halvnära framtid.

6 av 10 vill att han fortsätter
Sifo har frågat socialdemokratiska sympatisörer om de tycker att Göran Persson ska fortsätta som partiledare under nästa mandatperiod.

59 procent, knappt sex av tio alltså, tycker att han ska stanna på sitt jobb.

Men det handlar långt ifrån om någon total uppslutning bakom Persson: 33 procent, var tredje socialdemokrat alltså, tycker att han ska sluta.

Inga bra siffror för Persson med tanke på att det handlar om personer som stödjer det socialdemokratiska partiet, tycker Sören Holmberg, som är Sveriges mest erfarne forskare på partiledarnas popularitet.

Fler kvinnor kritiska
Åsikten att Persson borde sluta som partiledare är något vanligare bland kvinnor än män, och vanligare bland medelålders väljare än inom andra åldersgrupper.

Stödet för Persson är också svagare bland tjänstemän än bland arbetare. Men skillnaderna är små.

Väljarna tycker mer om partiet än ledaren
Ekots undersökning har aldrig gjorts tidigare, och det finns inga tidigare resultat att jämföra med.

Men den stora årliga SOM-undersökningen från Göteborgs universitet, som presenterades på onsdagen, bekräftar att Göran Persson har problem med sin popularitet, både socialdemokratiska väljare och andra tycker bättre om det socialdemokratiska partiet än om partiledaren Persson. Perssons popularitet var på topp 2002 och har sjunkit sen dess.

– Under de här åren då Göran Persson har tappat har vi haft problem med arbetslösheten, vi har haft många affärer, skandaler, kopplat till socialdemokraterna. Tsunamin inte minst, nu mot slutet. Så det finns saker att vidhäfta på den negativa sidan, säger Sören Holmberg

Persson har gett olika besked
Göran Persson själv har givit en lång rad olika besked om sin framtid. Han har sagt att han skulle sluta när han fyllt 55, vilket var för två år sen, och att han kanske skulle sluta i samband med partikongressen i höstas.

Enbart i höstas sade han dels att han skulle stanna fyra år till fram till valet 2010, dels att det inte var uteslutet att han skulle stanna ända till 2014.

– Det finns ju en osäkerhet kopplad omkring Göran Persson, vad han själv tänker om sin framtid, och då är det kanske inte så konstigt att man får en sådan här, relativ hög siffra, som en tredjedel av de egna väljarna, som tycker att man ska lämna, säger Sören Holmberg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".