Extra stöd gav nya jobb åt utlandsfödda

Ams-försöket med extra stöd till arbetslösa utlandsfödda har inneburit att fler av dessa får jobb. Det visar en utvärdering av försöket som presenteras på torsdagen.

– De här förmedlarna, som jobbar med det här projektet, har betydligt mer tid med varje sökande och de har betydligt större chanser att matcha ihop arbetssökande med de arbetsplatser som man har fått fram.

– Det vill säga att man börjar med en praktikperiod och sedan så får man komma in i arbetet, säger arbetsmarknadsforskaren Olof Åslund på IFAU, som har gjort utvärderingen.

Sedan 2003 har Ams fått extra pengar för kunna ge riktat stöd till utlandsfödda som förväntas ha särskilt svårt att få jobb. Speciella arbetsförmedlare har verkat i 20 försökskommuner.

Ökning med 15 procent
Nu har statliga IFAU, som har till uppgift att utvärdera arbetsmarknadsåtgärder, analyserat effekterna av försöket. Den mest positiva effekten är alltså att andelen utlandsfödda som får riktiga jobb via arbetspraktik ökat med 15 procent vilket motsvarar 350 utlandsfödda för 2005.

Ofta är det personer som redan varit ett tag i Sverige som får jobb.

– Många har varit länge i Sverige, många har tidigare erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden, säger Olof Åslund.

Gör inte det att man kan ifrågasätta om de skulle ha fått jobb i alla fall?

– Nej, inte på det sätt som vi har gjort analysen. Utan man kan säga att för gruppen som helhet har möjligheterna förbättrats.

Kostade 126 miljoner i fjol
Försöket kostade ifjol 126 miljoner och det ger en kostnad per skapat årsarbete på cirka 270 000 kronor. Då räknar forskarna med att varje utlandsfödd som får jobb har kvar sin anställning i cirka ett och ett halvt år.

Kostnaderna har inte avskräckt regeringen som beslutat att efter årsskiftet införliva försöket med extra stöd till utlandsfödda i arbetsförmedlingarnas ordinarie verksamhet.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".