Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Filbyte ska göra värdetransporter säkrare

Sverige har flest värdetransportrån i Norden.

Auktoriserade bevakningsföretag kommer få rätt att köra i kollektivtrafikfilerna och även att parkera där det är parkeringsförbud. Det kommer regeringen att besluta på torsdagen.

– Syftet med det är helt enkelt att öka säkerheten och tryggheten för de som kör värdetransporter, säger infrastrukturminister Ulrika Messing

De flesta värdetransportrån sker på vägen till eller från uttagsautomater eller värdedepåer och Sverige är det land i Norden där det utförs flest värdetransportrån.

Förra året utfördes en lång rad värdetransportrån, bland annat i Hallunda söder om Stockholm där bytet blev cirka 14 miljoner kronor.

Krav från bevakningsföretagen
Bevakningsföretagen har länge krävt att få använda kollektivtrafikfilerna om det är trafikstockning eller om det uppstår en situation som är hotfull. Det kommer man alltså att få göra nu.

Tillståndet att använda kollektivtrafikfilerna gäller inte bara värdetransporter utan också de fall då personer transporteras till häkten eller rättegångar och det finns risk för fritagning.

Däremot kommer inte bevakningsföretagen att få tillstånd att köra i ren terräng, som man också begärt.

Trafiksäkerheten får inte äventyras
Enligt infrastrukturminister Ulrika Messing hotas inte trafiksäkerheten av att bevakningsföretagen nu får använda kollektivtrafikfilerna. Det är personalen som kör värdetransporterna som själva skall avgöra om det är nödvändigt.

– Det måste han eller hon kunna motivera. Utifrån vad som har hänt, hur de agerade och varför de agerade som de gjorde, säger Ulrika Messing.

– Här har naturligtvis bevakningsföretagen själva ett oerhört stort ansvar att själva att utbilda sin personal. Så att man genom att utbilda personalen på ett bra sätt både stärker dem själva som individer, men dessutom hjälper dem att göra de här svåra avvägningarna som ju var och en av dem kan hamna i då och då.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".