Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler unga ska få plats på behandlingshem

Det ska bli billigare för kommunerna att placera ungdomar på behandlingshem. Regeringen beslutar nu att subventionera kostnaden för behandlingsplatser med 230 miljoner kronor under tre år.

Socialtjänstminister Morgan Johansson tror att rabatten kommer att leda till att fler ungdomar kan placeras på behandlingshem.

– En del kommuner som har haft ont om pengar har dragit sig för att göra placeringar. Därför kan man tro att om man gör det billigare för kommunerna kanske man får se en ökning av tillströmningen i platser. Vi räknar med en ökning med ungefär 20 procent, säger Morgan Johansson.

LVU-placeringar
Regeringen ska satsa 230 miljoner kronor under tre år för att hjälpa kommuner att finansiera så kallade LVU-placeringar. Det är placeringar på statliga behandlingshem för ungdomar som har missbruksproblem eller andra sociala problem.

Att placera ungdomar på de statliga behandlingshemmen är dyrt för kommunerna. En plats kostar drygt 4 000 kronor per dygn. Nu ska staten gå in och betala 40 procent av den kostnaden.

15 kommuner i landet får del av rabatten, de flesta i storstadsregionerna. Försöket kommer att pågå i tre år och kan sedan komma att utvidgas.

Vård utanför institutionen
Men att få fler kommuner att placera ungdomar på behandlingshem är inte nödvändigtvis något positivt, enligt forskaren Niklas Långström vid Centrum för våldsprevention på Karolinska institutet. Han tycker att det istället borde satsas mer på att bygga ut ungdomsvården i kommunerna.

– Många av oss skulle önska att man förstärker insatserna för att hjälpa ungdomar och deras familjer i risk för kriminalitetsutveckling utanför institutionsmiljön. Det finns exempel på behandlingsmodeller där man försöker lösa det här utanför institutionerna. Jag kan vara rädd för att man tror för mycket på institutionsplaceringarna i sig, säger Niklas Långström.

Splittrar ungdomsgäng
Socialtjänstminister Morgan Johansson säger att placering på behandlingshem ändå kan vara motiverat i vissa fall, till exempel för att splittra ett kriminellt ungdomsgäng.

Men han håller med om att det bör satsas mer på ungdomsvården i kommunerna.

– Vi har ett utredningsbetänkande från en kommitté som ser över hela barn- och ungdomsvården. Där vill man lyfta fram fler satsningar på förebyggande verksamhet. Vi hoppas att vi till hösten, som ett andra steg i den här strategin, ska kunna lägga en handlingsplan för hela barn- och ungdomsvården, säger Morgan Johansson.   

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".