USA backar om pengar till FN

Nu ser frågan om hur FN ska finansieras ut att lösa sig. USA har hotat att inte betala sin del efter halvårsskiftet på lördag, eftersom man kräver att FN effektiviseras. Men lösningen kan vara tillfällig.

På fredag ska FN:s generalförsamling i New York ta formell ställning till frågan om att släppa fram pengarna till FN:s verksamhet för också nästa halvår. I det utskott som diskuterade frågan på onsdag kväll beslutade man att göra så, trots att USA, Japan och Australien är missnöjda.

Grundproblemet kvarstår, enkelt beskrivet som så, att USA tillsammans med en rad andra länder och FN:s generalsekreterare Kofi Annan tycker att organisationen måste förändras.

På andra sidan står de fattigare länderna som är många fler, som vill bromsa förändringen och som misstänker att de rikare vill skaffa sig större inflytande.

Även om det ser ut som om frågan löser sig nu hävdar USA:s FN-ambassadör John Bolton att USA:s kongress kan komma att stoppa de amerikanska pengarna. Till nyhetsbyrån Reuters säger han att ”skulle kongressen fråga mig om reformer, ja då skulle jag svara ärligt: Inte mycket”.

På fredag kommer alltså frågan upp i generalförsamlingen. I texten det handlar om finns ett antal förslag till förändringar av FN. Frågan är om de samtidigt ska kunna räcka för de rika och accepteras av de fattiga.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".