Riksantikvarieämbetet bygger om

Riksantikvarieämbetet är en myndighet som bland annat ska skydda statliga byggnadsminnen. Men nu vill myndigheten själv bygga om ett skyddat hus - och det till egna kontor.
– Ja, därför att det är skräpigt och ser bedrövligt ut idag. Och det går inte att ha det stående så, säger riksantikvarie Erik Wigreus. I Östra stallet på Östermalm i Stockholm vill Riksantikvarieämbetet ha kontor, bibliotek och arkiv. Det byggdes på 1800-talet och är ett unikt hus. Birgitta Wisth är byggnadsantikvarie på Stockholms stadsmuseum. – Den här anläggningen är klassad i högsta kulturklass, säger Birgitta Wisth. Men i höst ska gamla portar bli till glaspartier, under kullerstenen på gården spränger man sig ner för att bygga arkiv och på övervåningen blir det kontorsrum. I vanliga fall är det just Riksantikvarieämbetet som övervakar byggnadsminnen. Skyddade hus får inte efter 1989 förändras i strid med de skyddsföreskrifter som regeringen ska ha slagit fast. Men några sådana finns enligt Riksantikvarieämbetet inte för Östra stallet. Det har kommit annat emellan och man har inte hunnit med. Det är några förklaringar. Östra Stallet blev byggnadsminne redan 1935. Istället har man inför ombyggnaden tagit fram riktlinjer, som sammanfaller med byggplanerna. Små förändringar utåt, men inåt ska den gamla byggnaden på ett positivt sätt få möta nya moderna arbetsplatser. Regeringen tar beslut i frågan i höst. Men att det skulle bli något annat än kontor är det inte tal om. Trots att stallet enligt ämbetet självt är en del av landets främsta byggnadsverk från empiren. Riksantikvarie Erik Wegreus, förklarar varför: – Det måste ju användas på ett eller annat sätt, och då är det här ett alldeles utmärkt tillfälle. Hade man kunnat göra stall av byggnaden? – Ja det hade man kunnat göra, svarar Erik Wigreus Varför gör man inte det? – Nej, finns det något behov av det?, undrar Erik Wigreus.
Jesper Lindau, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".