Nytt varningsystem för tsunami igång

Ett och ett halvt år efter den omfattande tsunamin som drabbade länderna kring Indiska oceanen finns nu ett fungerande varningssystem för liknande katastrofer i området i framtiden.

Det meddelar FN-organet UNESCO som har samordnat de enskilda ländernas försök att få till ett varningssystem.

Det var efter den fruktansvärda naturkatastrofen den 26 december 2004, då mer än 200 000 människor i området och tusentals turister omkom när Indiska oceanens vatten välde in över stränderna, som initiativet till ett varningssystem togs.

Aceh drabbades värst
I katastrofen drabbades den indonesiska Aceh-regionen allra värst och där miste uppskattningsvis över 150 000 människor livet.

Nu meddelar alltså FN-organet UNESCO, som varit med och samordnat de olika ländernas försök att bygga ett system, att det hela ska vara på plats.

Det är 26 länders nationella tsunamistationer kring indiska oceanen som har kopplats samman i ett nätverk och ska nu förhoppningsvis slå larm om en liknande katastrof närmar sig kusterna igen.

Ett sådant system har redan funnits i Stilla Havet i 40 års tid och kritiken var stor mot myndigheterna i många länder här kring Indiska oceanen för att något liknande inte fanns här när tsunamin väl var ett faktum.

20-tal seismografiska stationer
Det nya systemet är uppbyggt kring ett tjugotal nya seismografiska stationer som ska förse de olika ländernas tsunamicentraler med data för att de sedan ska kunna avgöra om en tsunamivarning ska utfärdas.

Men UNESCO varnar samtidigt för en övertro på systemet. Det viktiga nu, säger man, är att de olika länderna förbereder folk som bor längs kusterna på hur man ska bete sig om en liknande katastrof närmar sig och på det området finns fortfarande mycket kvar att göra.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".