Polisens radio fungerar dåligt

Polisens radiosystem är så dåligt att dubbla patruller skickas ut i onödan. Dålig täckning gör att poliser inte alltid kan få stöd i krissituationer, vilket är ett hot mot säkerheten för både polis och allmänhet. Det är slutsatserna i en enkätundersökning som Polisförbundet gjort.
Fredrik Pahlberg är ena halvan av en patrull som bevakar Stockholms läns norra delar. Och här är radioskuggan närvarande nästan varje pass. - Det är en stress- och osäkerhetsfaktor. Man har ju flera gånger blivit förbannad för att det inte funkar, hel enkelt, säger Fredrik Pahlberg. Gäller hela Sverige Det är lika illa i hela Sverige, enligt en undersökning polisfacket gjort. Det nuvarande systemet är över trettio år gammalt och fungerar inte i vissa köpcentrum, i nyare hyreshus eller ens i polisens eget garage på Kungsholmen i Stockholm. Dubbla patruller vid tyst radio I Malmö, Göteborg och Stockholm finns visserligen också ett lite nyare system, men det fungerar inte utanför innerstäderna, och de båda systemen klarar inte att prata med varandra. På flera håll i landet skickar man för säkerhets skull regelmässigt dubbla patruller till områden där radion är tyst. Inget har hänt Problemen är väl kända. och I Skåne måste systemet vara utbytt inom två år. Då går skånepolisens tillstånd för de nuvarande radiofrekvenserna ut. Men än så länge har inget hänt. Den senaste i en lång rad av utredningar ska bli klar i höst. Frustrerande, tycker Polisförbundets ordförande Jan Karlsen: - Det handlar om en finansiering av det här radiosystemet. Jag tycker att det är en bedrövelse, att vi fortfarande sitter här. år 2002, och inte fått igång ett byggnationen av ett radiosystem som skulle kunna fungera för svensk polis, säger Jan Karlsen.
Anders Kilander, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".