Gästhamnar struntar i Schengenavtal

Utländska båtturister som övernattar i svenska gästhamnar registreras inte, trots att Schengenavtalet kräver det . Hamnarna struntar i regeln eftersom man inte har tid eller vet hur det ska gå till.
Gösta Eriksson är hamnfogde i Trosa gästhamn. – Själv har jag aldrig fått några papper vare sig från rikspolisstyrelse eller länsstyrelse. Så jag förstår inte varför vi ska göra det. Det är inte heller någon som har kunnat förklara varför, säger Gösta Eriksson. Schengenavtalet är ett avtal mellan länderna inom EU, minus Storbritannien och Irland. Dessutom ingår Norge och Island. Schengenavtalet kräver att gästhamnarna ska registrera alla sina utländska besökare som inte är folkbokförda i landet och spara uppgifterna i minst tre månader. Polismyndigheten ska sedan kontrollera att gästhamnarna följer lagen. Kravet att registrera alla utlänska besökare innebär mycket merarbete för gästhamnarna. Särskilt på Västkusten där många av besökarna kommer från Norge. Kjell Andersson är hamnföreståndare i Hunnebostrand. – Det är inte realistiskt att vi skulle gå ombord och kolla varje norsk båt och kolla legitimation. Skulle vi följa det till punkt och pricka så skulle vi få heltidsanställa två personer under juni, jul och augusti. Då skulle vi gå minus. – Vi kallar det här för tokerier, och en byråkratisk överloppsgärning, säger Kjell Andersson. I Trosa gästhamn tycker man att informationen om dom nya reglerna varit dålig. Anders Linger som är chef på Sörmlandspolisens rättsenhet säger att man nu under veckan ska försöka råda bot på kunskapsbristen i Sörmlands gästhamnar. – När jag fick klart för mig att det föreligger informationsbrister så har jag varit i konatkt med vår ansvarige. Vi kommer att gå ut med information till campingplatser och gästhamnar, säger Anders Linger.
Helena Sannemalm SR Sörmland och Mattias Johansson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".