Reaktioner efter Kjersgaards DN-annons

En helsidesannons i Dagens Nyheter har väckt starka känslor hos tidningsläsarna. I annonsen tackar främlingsfientliga Dansk Folkepartis ordförande Pia Kjersgaard för det stöd hon har fått från svenska sympatisörer.
Statsvetare Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet tror att det här är första gången som ett utländskt politiskt parti annonserar i svensk press, och det är inte bra för demokratin. - Det är en grundidé i en demokrati att folket ska styra sig självt. Och folket i det här fallet är svenskarna som ska gå till val i höst. Det ska inte komma några utifrån och påverka den debatten, säger Peter Esaiasson. Det var i söndags som DN-läsarna fick en solbränd och leende dansk folkepartis Pia Kjärsgårds blick mot sig. Ordföranden för det främlingsfientliga partiet tackade alla svenskar för den goda relation som råder mellan grannfolken Annonsen täckte en hel sida och halva av den bestod av små korta tillrop från svenskar som sympatiserar med dansk folkeparti. Pia Kjärsgård menar att vad det officiella Sverige tycker står i bjärt kontrast till vad svenska folket tycker. Hon önskade oss alla en skön sommar. Statsvetare Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet. - Ja, det är klassisk politisk opinionsbildning, ganska smart sådan också. Frågan var på väg ut ur debatten. Det här är väl ett initiativ för att få igång den igen. Peter Esaiasson tror inte att det är en stor risk för att den här typen av annonser breder ut sig i Sverige. Och integrationsverkets generaldirektör Andreas Carlgren säger till Ekot att Pia Kjärsgård har fel när hon försöker ge intryck av att det finns en stor opinion mot invandrarpolitiken i Sverige, för det finns det inte. Andreas Carlgren tycker det är svårt att avgöra om det var rätt av Dagens Nyheter att ta in annonsen. Han menar att om DN vägrat hade det kunnat bekräfta för danskt folkeparti att i Sverige kan man inte ens köpa sig in till flyktingdebatt. DN:s tillförordnade ansvarige utgivare Gun Fälth kommenterar: – Ja, alltså DN ska verka för ett öppet samhälle och vara för tolerans och fönuft i sin publicistiska verksamhet. Och då tyckte vi att det var rimligt att visa upp vad det här partiet står för, säger Gun Fälth.
Anna Tibblin Hansson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista