Helena Fritzon.

Skärpt lag om stöd till utsatta kvinnor

Kommunernas ansvar för att ge stöd till kvinnor som utsatts för våld måste skärpas. Det föreslås i en statlig utredning, som lämnades till regeringen på torsdagen.

Utredaren Helene Fritzon har funnit många brister i det stöd som kommunerna ger.

– Det framkommer att man på sina håll saknar tillgång till skyddat boende och det finns kritik mot det ekonomiska biståndet och kring vad man får för hjälp, stöd och samtal, säger Helene Fritzon.

För att komma tillrätta med den ojämlikhet som finns i hur olika kommuner hjälper våldsutsatta kvinnor, vill utredaren Helene Fritzon skärpa lagstiftningen.

Idag står det i socialtjänstlagen att kommuner bör ge stöd till kvinnor som utsatts för våld, men det vill Helene Fritzon ändra till att kommunerna ska ge stöd.

Samtidigt föreslår utredningen att det ska stå tydligare hur kommunerna ska arbeta med stödet.

I många kommuner prioriteras stöd till våldsutsatta kvinnor ner och läggs på de ideella kvinnojourerna. Det ska inte vara möjligt med den nya lagstiftningen, hoppas utredaren Helene Fritzon.

– Stödet kommer inte att bero på vilken kommun man bor i utan du har rätt till det oberoende av var du bor och verkar i landet, säger Fritzon.

Lina Plough är ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige och hon är nöjd med utredningens förslag:

– Man tar ett helhetsprov på allt från ändringar i lagen till uppföljningar och konkreta råd till socialtjänstens praktiska arbete. Vi är väldigt positiva till det man lägger fram, säger Lina Ploug, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".