Alla släpps inte in.

Hårdare tag mot krogar som diskriminerar

Det ska bli lättare att dra in utskänkningstillståndet för krogar som diskriminerar. Dessutom måste krögare som vill servera alkohol genomgå en obligatorisk utbildning. Det föreslår en utredning som tillsatts av regeringen.

Det är kommunerna som beslutar om krogar ska få eller få ha kvar sitt utskänkningstillstånd. När det gäller diskriminering krävs det idag en rättsprocess som kan ta flera månader och en dom för att en restaurang ska få sitt tillstånd indraget.

Utredningen vill ändra lagen så att det i framtiden inte ska behövas någon rättsprocess, det ska räcka med bevis på upprepad diskriminering för att tillståndet ska kunna dras in.

Ska genomgå utbildning
För att ytterligare motverka diskriminering förslår utredarna att krögarna måste genomgå en obligatorisk utbildning och ha gjort ett prov med godkänt resultat – ett slags körkort som alla som ansvarar för alkoholservering måste ha.

En stor del av utbildningen ska handla om just vilka lagar och regler som gäller för att motverka diskriminering.

Får en månad på sig
Om krögarna bryter mot reglerna får de idag en varning eller så dras tillståndet in i tre år. Utredningen föreslår istället det ska finnas en medelväg: att restaurangen förlorar tillståndet i en månad. Under den månaden ska personalen kunna utbildas och bristerna rättas till, säger utredaren Kjell Stridsman.

– Det är ju bättre påtryckningsmedel att kräva utbildning än att stänga restaurangen permanent, säger han.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".