Hushållen fortsätter att låna mycket

Riksbanken har höjt räntan några gånger i år och fler höjningar väntas, men trots det så fortsätter hushållen att låna som aldrig förr. Det visar finansräkenskaperna för första kvartalet från Statistiska centralbyrån och Finansinspektionen.

Man kan kanske säga att eftersom det handlar om första kvartal så har hushållen inte riktigt hunnit ta till sig räntehöjningen på en halv procentenhet som då hade gjorts.

Fler räntehöjningar kommer
Men sedan har räntan höjts ännu en gång, det var i midsommarveckan, och dessutom har uttalanden från flera Riksbanksdirektörer de senaste dagarna tolkats som högaktiga, och det betyder att det blir fler räntehöjningar både i närtid och senare. Bankerna har snabbt hakat på och höjt bolåneräntorna.

Ändå tycks hushållen anse att det fortfarande är billigt att låna pengar.

Statistiken på torsdagen visar på en fortsatt ökning av skuldsättningen, 37 miljarder mer blev det under det första kvartalet jämfört med sista kvartalet 2005.

Mest lånas det till boendet
Bostadslånen står för 31 av miljarderna. Där ser man dock en minskning med 10 miljarder jämfört med fjärde kvartalet 2005.

Hushållen har bostadslån på 1 142 miljarder kronor den sista mars i år. Hushållens totala skulder var vid slutet av första kvartalet 1 836 miljarder kronor.

En sak man noterar i all statistik från SCB är att blancokrediterna fortsätter att öka. Det är den typen av krediter som kommer i brevlådan där det bara krävs en namnteckning för att få låna stora belopp, utan säkerhet, till hög ränta.

Ökningen är 10 miljarder på ett år till 121 miljarder kronor. Det kan bli en rysare för många.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".